sobota, 13 kwietnia 2013

Krem czekoladowy + naleśniki otrębowe


Tak jak powiedziałam tak zrobiłam, a konkretnie już 4 raz ;) kiedy zobaczyłam przepis na krem czekoladowy na blogu Magdy od razu widziałam, że muszę go zrobić, bo byłam przekonana, że wyjdzie pyszny i się nie pomyliłam! ;)
pewnie większość z Was odrzuci fakt, że głównym składnikiem kremu jest fasola, jednak ja po wielu eksperymentach z wypiekami fasolowymi i próbowaniem surowego ciasta wiedział, że nie będzie czuć smaku fasoli i tak właśnie jest, krem tak przypadł mi do gustu, że zaopatrzyłam się już w kilka puszek fasoli i na pewno będę robić go regularnie, dziś zjadałam jako dodatek do otrębowych naleśników, na które też podaję przepis ;)

Składniki:
krem (lekko różni się od oryginału):
  • puszka fasoli (białej lub czerwonej)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki płynnego miodu (możecie dać więcej lub mniej)
  • 5 łyżek mleka
  • opcjonalnie (jeśli macie - ja niestety nie mam) aromat orzechowy
naleśniki (2 sztuki):
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta sody
  • 1 łyżka zielonych na mąkę otrębów pszennych firmy Kupiec
  • 2 łyżki zmielonych na mąkę otrębów owsianych firmy Kupiec
Sposób przygotowania:
  1. Składniki na naleśniki miksujemy, a następnie smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni
  2. ważne jest to aby smażyć je na małym ogniu i przewracać dopiero kiedy brzegi zaczną lekko odchodzić
  3. fasolę dokładnie przepłukujemy w ziemnej wodzie
  4. składniki na krem czekoladowy dokładnie blendujemy na jednolitą masę
  5. gotowe naleśniki smarujemy kremem i zwijamy w ruroniki ;)

SMACZNEGO ! ! ! ;)

24 komentarze:

  1. Mnie to wcale nie odrzuca :) Lubię ciasto fasolowe, więc i krem musi być dobry.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale pyszności Miałam ostatnio zrobić ten krem, ale mój blender odmówił posłuszeństwa i nie mógł poradzić sobie z fasolką :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie równiez nie odrzuca, bo wiem, że fasola jest doskonałym towarzyszem czekoladowych kremów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. te naleśniki to takie grubsze robisz?? bo mi na samych otrębach nie wychodzą :( dlatego zawsze daje budyń albo skrobię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może to kwestia patelni? choć ja używam różnych
      dziś przetarłam przed smażeniem patelnie lekko ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek
      pierwszy naleśnik był średniej grubości, a drugi już grubszy ;)

      Usuń
  5. naleśniki z czekoladowym kremem- pyszności !!
    miłego weekendu ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam naleśników z otrębów.. wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale się cieszę, że zrobiłaś ten krem i przede wszystkim, że Ci smakował! :-) Świetny pomysł, aby posmarować nim naleśniki, musę spróbować, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ mam teraz ochotę na naleśniki :D Idealne.
    A ten krem jest na mojej liście do zrobienia, tylko ciągle zapominam kupić fasolę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam ciast ani kremów na bazie fasoli. Muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam zamiast fasoli użyć ciecierzycę (jest bardziej neutralna w smaku) oraz jako dodatek zmielone orzechy laskowe i kilka daktyli rozgniecionych na pure :) Po kilku kombinacjach z mojej strony odnośnie tego kremu, taki wychodzi idealny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za radę ! ;)
      na pewno skorzystam z przepisu i podzielę się opinią na blogu ;)
      na pewno wyjdzie pyszne ;)

      Usuń
  11. Daria! Mega przepis na krem! Dziewczyno wielbię Cię!

    OdpowiedzUsuń
  12. ja też lubię fasolowe wypieki więc podejrzewam, że krem byłby super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł! Do tej pory z fasoli piekłam tylko muffiny, teraz pora na krem! Obowiązkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  14. fajny pomysł na ten krem z fasoli. dziś robiłam ciasto czekoladowe właśnie z fasoli i sprawdziła się bardzo dobrze

    OdpowiedzUsuń
  15. proszę o jednego! a może jednak dwa :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomysł- bajka :) Wyszło przepyszne :D Ile mniej więcej kalorii jest w 100g tego kemu? Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że smakowało ;)
      cały krem ma około 600kcal, a 100g około 150kcal

      Usuń
    2. Wydaje mi sie,że cały krem ma.znacznie mniej kalorii.

      Usuń
  17. w czym zmielić otręby ? :3

    OdpowiedzUsuń
  18. Możecie podać firmę, z ktorej kupujecie fasolę. Podobno najlepsza jest taka bez dodatku soli ale ja takiej nie widziałam i zawsze jak zabieram się za muffiny to czuc ten slonawy gorzkawy smak, mimo że dobrze fasolę płukam wodą :( Jakieś rady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używam marketowych fasoli :)
      najczęściej z Biedronki, dokładnie płuczę i wszystko jest git

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.