tag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post5872307200587927534..comments2023-10-30T11:41:19.946+01:00Comments on Zdrowo i dietetycznie... Moja rzeczywistość: Świąteczny konkurs z BadaPak! :)Dariahttp://www.blogger.com/profile/03428658130244469852noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-20442336637722926022013-12-06T23:40:52.580+01:002013-12-06T23:40:52.580+01:00A więc, by było smacznie,zdrowo,bezcukrowo pomyśla...A więc, by było smacznie,zdrowo,bezcukrowo pomyślałam,że przygotuję ciasteczka z białek z masą jaglaną.Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze i świetnie wpływają na nasz organizm,a kasza jaglana to naturalne źródło witamin,błonnika i złożonych węglowodanów.Zatem do ciasteczek potrzebujemy:<br /><br />-200 g migdałów<br />-200 g ksylitolu zmiksowanego na puder<br />-3 białek<br /><br />-szklanka ugotowanej kaszy jaglanej<br />-4 łyżki karobu lub kakao<br />-100 g ksylitolu<br />-3 łyżki domowych powideł śliwkowych<br />-aromat waniliowy,łyżeczka przyprawy korzennej<br /><br />Białka ubijamy na sztywno,dodajemy ksylitol i zmiksowane na mąkę migdały.Mieszamy lekko.Z masy wykładamy na blachę po łyżce ciasta i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.W międzyczasie miksujemy kaszę i karobem,ksylitolem,powidłami i przyprawą.Masa ma być gęsta,jeśli taka nie jest dodajemy dwie łyżki otrębów.Upieczone ciasteczka smarujemy przygotowaną masą i złączamy z drugim lekko dociskając.<br /><br />Przepis idealny na święta,nawet dla dbających o linię.Migdałowa chrupkość wspaniale komponuje się z ''czekoladowym krem'',a smak podkreślają jeszcze kwaskowate powidła.Pycha!<br /><br />Magda Horabik 9.flake01@gmail.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/15613913624728104394noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-82219993300909583712013-12-06T23:34:10.113+01:002013-12-06T23:34:10.113+01:00Sernik - lekki i waniliowy
SKŁADNIKI:
1kg sera z...Sernik - lekki i waniliowy<br /><br /> SKŁADNIKI:<br />1kg sera z wiaderka<br />5 jajek<br />1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (lub budyniu waniliowego)<br />ziarenka z laski wanilii, lub aromat waniliowy<br />ksylitol<br /><br />PRZYGOTOWANIE:<br />Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.<br />Z wanilii wydrążamy ziarenka.<br />Ser, żółtka, ksylitol, skrobię i wanilię miksujemy na jednolitą masę.<br />Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.<br />Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią.<br />Sernik pieczemy około godziny w temperaturze 160-180 stopni.<br />Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku!<br /><br />Dekoracja: foremka w kształcie gwiazdki i kakao :) <br /><br />Klaudia Janus <br />klaudiajanus@go2.plKlaudia1984https://www.blogger.com/profile/03284906536759435433noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-91224708910872774632013-12-06T23:00:40.373+01:002013-12-06T23:00:40.373+01:00karolina.podraza92@gmail.com dopisuję gdyż wylecia...karolina.podraza92@gmail.com dopisuję gdyż wyleciało mi z głowy : DAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/01534823419138426741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-43146676178625126722013-12-06T22:59:49.257+01:002013-12-06T22:59:49.257+01:00A ja trochę inaczej niż wszyscy bo chce się podzie...A ja trochę inaczej niż wszyscy bo chce się podzielić przepisem na ..zapiekane jabłka z kutia :) Jakby nie było to też wypiek : P<br /><br />Składniki na kutię: <br />mak (200 g) <br />pszenica (100g) lub kasza pęczak pół szklanki<br />2 lub więcej łyżek ksylitolu<br />4 łyżki migdałów <br />4 łyżki orzechów włoskich <br />4 łyżki orzechów laskowych <br />4 łyżki rodzynek (15g) <br />2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej<br />Dodatkowo : 4 jabłka<br /><br />Sposób przygotowania : <br />Najpierw kutia :<br />Pszenicę oraz mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc w wodzie(osobno mak i pszenica). Następnego dnia płukamy pszenicę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Jeżeli wybieramy opcję z kaszą, to gotujemy ją w szklance wody. Mak przepłukujemy, porządnie odsączamy z wody i dokładnie blendujemy. Przemielony mak dosładzamy ksylitolem , dokładnie mieszamy, dodajemy odsączoną i przestudzoną pszenicę lub pęczak. <br />Bakalie zalewamy wrzątkiem, orzechy i migdały siekamy. Rodzynki parzymy i możemy je także pokroić na mniejsze kawałeczki. Wszystko dodajemy do maku i pszenicy (pęczaku). Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową. <br />Jabłka : umyć , wykroić górę i wydrążyć środek wraz z gniazdem nasiennym. Wypełnić je kutią. Wyrównać i ułożyć na blaszce. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.<br />Smacznego !<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01534823419138426741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-89737762476034487242013-12-06T22:52:54.830+01:002013-12-06T22:52:54.830+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01534823419138426741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-61178857459996852942013-12-06T18:26:24.201+01:002013-12-06T18:26:24.201+01:00Dla mnie święta kojarzą się z makowcem, Postanowił...Dla mnie święta kojarzą się z makowcem, Postanowiłam juz jakiś czas temu zamienić parę składników aby dalej cieszyć się ale już lepsza , zdrowszą wersja;) tego wypieku. <br />Składniki:<br /><br />- 3 szklanki maku <br />- 3 szklanki mleka <br />- 1/3 szklanki suszonych daktyli<br />- 1/3 szklanki suszonych fig badż innych bakali ulubionych<br />- 1/4 szklanki ksylitolu<br />- skórka z 1 pomarańczy<br />- szczypta soli, <br />kardamonu,<br />gałki muszkatołowej<br /><br /><br />- 6 łyżek miodu <br />- 3 łyżki masła<br /><br />- 6 średniej wielkości jabłek<br />- sok z 1/2 cytryny<br />- 4 jajka<br />- 1 szklanka mąki migdałowej<br />- 1 szklanka mąki z ciecierzycy<br />- 1 łyżeczka sody oczyszczonej<br />- 1/3 szklanki rodzynek<br />- 2 garści orzechów włoskich<br /> Mak, suszone owoce,skórkę z pomarańczy , mleko, ksylitol, i przyprawy wrzucamy do rondelka. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, około 25-30 minut.<br />. Po tym czasie dodać miód i masło, wymieszać, aby się połączyły z masą. Całość zmiksowaćw blenderze , aż powstanie gładka i kremowa masa.<br />. Jabłka utrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać nastepnie sok z cytryny, posiekane orzechy włoskie,,jajka, rodzynki, mąkę migdałową i z ciecierzycy oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać a Następnie połączyć z masą makową.<br />4. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. . Pieć 50-55 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. <br /> Smacznego.<br /> Sylwia Pazdur<br />xmalutka515Xgmail.com<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-70649927677983954702013-12-06T14:41:28.987+01:002013-12-06T14:41:28.987+01:00Polecam także obłędne migdałowo-orzechowe ciasto b...Polecam także obłędne migdałowo-orzechowe ciasto bez dodatku mąki. <br /><br />Składniki (na tortownicę max 24cm):<br /><br />100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych<br />100 g mielonych migdałów<br />5 jajek <br />4-5 łyżek ksylitolu <br />100 g masła<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)<br /><br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Masło rozpuścić i przestudzić.<br /><br />Żółtka oddzielić od białek i ubić z ksylitolem na białą masę. <br /><br />Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać.<br /><br />Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury.<br /><br />Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem.<br /><br />Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku na kilka minut. Studzić na kratce.<br /><br />Zdjęcie do wglądu pod linkiem: http://zesmakiemizpasja.blogspot.co.at/2013/11/pyszne-migdaowo-orzechowe-ciasto-bez.html<br /><br />Pozdrawiam,<br />Joanna Święcicka-Łupiniec<br />sisterskitchen.2@gmail.comAsia https://www.blogger.com/profile/10886878054042771286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-6747538343078805202013-12-06T14:36:50.706+01:002013-12-06T14:36:50.706+01:00Polecam swój przepis na przepyszny, aromatyczny pi...Polecam swój przepis na przepyszny, aromatyczny piernik bez mąki i cukru.<br /><br />Składniki (na keksówkę o długości 28 cm):<br /><br />140g mielonych migdałów <br />4 jajka podzielone na żółtka i białka<br />1 całe jajko<br />4 duże łyżki ksylitolu<br />2 łyżki kakao<br />2 łyżeczki cynamonu<br />3/4 łyżeczki imbiru<br />3/4 łyżeczki kardamonu<br />posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji<br /><br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę.<br /><br />Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę.<br /><br />Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać.<br /><br />W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą.<br /><br />Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.<br /><br />Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. <br /><br />Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku.<br /><br />Zdjęcie piernika możesz zobaczyć u mnie na blogu: http://zesmakiemizpasja.blogspot.co.at/2013/10/oszukany-piernik-dodatku-bez-maki-i.html<br /><br />Joanna Święcicka-Łupiniec<br />sisterskitchen.2@gmail.comAsia https://www.blogger.com/profile/10886878054042771286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-63404195931628481952013-12-06T11:15:03.281+01:002013-12-06T11:15:03.281+01:00Kokosowe ciasto arabskie
Dlaczego świąteczne? Pięk...Kokosowe ciasto arabskie<br />Dlaczego świąteczne? Pięknie pachnie, a kokos na wierzchu rekompensuje nam brak śniegu (ewentualnie - pięknie wpisuje się w sniezny krajobraz za oknem). Do tego jest bardzo lekkie i wśród tłustych potraw i ciężkich ciast, staje się czasem zbawiennym zaspokojeniem chęci na cukier :)<br /><br />Składniki:<br />2 szklanki kaszy manny orkiszowej (lub zwykłej)<br />100g wiorków kokosowych<br />aromat waniliowy<br />trochę cynamonu (ile kto lubi)<br />3 łyzeczki proszku do pieczenia<br />1 szklanka mleka (może być roslinne, np. ryżowe)<br />200g masła lub margaryny<br />trochę orzechów (kto co lubi - moim zdaniem pasują migdaly)<br />NA SYROP:<br />0,5-0,75 szklanki ksylitolu<br />szklanka wody<br />1 łyżeczka soku z cytryny<br /><br />Suche składniki (oprócz orzechów oraz tych przeznaczonych do sosu) mieszamy. Dodajemy mleko i miękkie masło. Na blachę kładziemy pergamin i rozparcelowujemy ciasto. Wygładzamy je mokrą dłonią. Potem kroimy w kwadraty lub romby (super wygląda po upieczeniu). W srodek każdego kawałka wkładamy orzeszka (lub dwa!).<br />Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy 45 minut. <br /><br />Gotujemy nasz SYROP. Do wrzatku dodajemy ksylitol i sok z cytryny. Gdy ksylitol się rozpuści - studzimy. <br /><br />Upieczone, gorące ciasto zalewamy naszym syropem. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Mozna jeść, gdy syrop wsiąknie :)<br /><br />Izabella Kmieć<br />izamarkiza@o2.pl<br /><br />Przepis inspirowany, nie autorski.<br />Pichcęhttp://www.pichce.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-21245270910519678782013-12-05T16:47:36.959+01:002013-12-05T16:47:36.959+01:00U mnie na święta rodzinka zawsze życzy sobie drożd...U mnie na święta rodzinka zawsze życzy sobie drożdżowe. Proponuję wersję odchudzoną ciasta drożdżowego- bez mąki:<br />http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/08/owsiane-ciasto-drozdzowe-bez-maki-i-bez.html<br /><br />3 szklanki zmiksowanych płatków owsianych<br />1/3 szklanki ksylitolu Badapak<br />1 aromat waniliowy<br />60 g drożdży<br />5 rozmąconych jajek<br />1/2 szklanki oleju<br />1/2 szklanki mleka<br />dowolne owoce, najlepiej lekko kwaśne (np.maliny, jagody, jabłka)<br /><br />delikatna kruszonka:<br /><br />1/2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych<br />1/8 szklanki ksylitolu Badapak<br />1/8 kostki margaryny<br /><br />1. Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ksylitol, rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, aromat waniliowy, olej i mleko (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc.<br />2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).<br />3. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę), ułożyć owoce i posypać kruszonką.<br />4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180'C i piec ok. 40 minut.<br />Agnieszka Dusz.<br />nietracczasunagotowanie@gmail.comAgnieszkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-78239575775926508292013-12-05T14:18:40.795+01:002013-12-05T14:18:40.795+01:00zdrowa wersja piernika - bakaliowo marechewkowo a...zdrowa wersja piernika - bakaliowo marechewkowo ananasowe ciasto pachnące piernikiem :)<br /><br />Składniki:<br /> 2/3 szklanki mąki pszennej<br /> pół szklanki ksylitolu<br /> 1 łyżeczka sody oczyszczonej<br /> 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia<br /> 1 łyżeczka cynamonu<br />1 łyżeczka płaska przyprawy do piernika<br /> 1/4 łyżeczki soli<br /> 1/3 szklanki oleju rzepakowego<br />3 jajka, roztrzepane<br /> 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich<br />puszka porojonych w kostkę ananasów (może być świeży)<br /> 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki<br /><br /> Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.<br />Miksujemy w misce jaja z cukrem i solą, dodajemy olej, gdy już będzie masa gładka dodajemy pozostałe sypkie składniki mąkę proszek przyprawy. a na sam koniec dodajemy ananasa marchew i orzechy. Calość dobrze mieszamy.<br /> Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.<br /><br />można posypać cukrem pudrem, ale jest takie samo w sobie pyszne :) <br />jak się to ciasto piecze to w całym domu czuć że się święta zbliżają :)<br /><br />Alexandra Czarownica<br />anioool33@gmail.com<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-24997355567957585382013-12-04T15:22:57.314+01:002013-12-04T15:22:57.314+01:00Lekki serniczek słodzony naturą :)
Masa serowa:
-...Lekki serniczek słodzony naturą :)<br /><br />Masa serowa:<br />- 1 kg sera Emilki 0%<br />- 100 g jogurtu naturalnego (2 czubate łyżki)<br />- opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego<br />- 1 czubata łyżka mąki pszennej<br />- 3 duże, mocno dojrzałe banany<br />- 2 owoce kaki - mocno dojrzałe<br />- 4 łyżki czubate ksylitolu <br />- 2 jajka<br />- 4 białka<br />- kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego<br />Spód:<br />- biszkopty bezcukrowe (firma Mamut takowe posiada, dostępne w sieci sklepów Netto ;))<br />- 100 ml mleka<br />Wierzch:<br />- gorzkie kakao, banan lub inne dodatki wg uznania<br /><br />Banany i kaki obieramy i miksujemy na mus. Dodajemy pozostałe składniki na masę serową i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, gdzie na spód układamy namoczone w mleku biszkopty i na to wylewamy naszą masę serową. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy sernik i pieczemy ok. 50 minut. Po ostygnięciu obsypujemy go kakao i przyozdabiamy bananem :)<br /><br />Sernik jest bardzo prosty i bardzo smaczny. Delikatny, nie przesłodzony, aksamitny, puszysty, rozpływający się w ustach, o aromatycznym zapachu. Każdy kęs sprawia, że chcemy więcej :) I co najważniejszy zdrowy i lekki, w sam raz na Święta, bynajmniej u mnie gości on co roku :) <br /><br />Barbara Małacha<br />k-krystiana@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-23649578909117296352013-12-02T21:16:16.647+01:002013-12-02T21:16:16.647+01:00Jeśli świąteczny dietetyczny wypiek, to tylko cias...Jeśli świąteczny dietetyczny wypiek, to tylko ciasto bakaliowe-piernikowe z nutą pomarańczy! :)<br />Jadłam je kiedy jeszcze byłam mała... ale nie było to do końca zdrowe ciasto. Kg na moim ciele pojawiły się z nie wiadomo skąd, więc trzeba było myśleć jak tu upiec ciasto i chudnąć!<br />I tak oto rok temu pojawiła się w mojej głowie zdrowsza, lekka wersja:<br />-2/3 szkl. mąki żytniej razowej,<br />-2/3 szkl. mąki owsianej,<br />-¾ szkl. ksylitolu (a że mam niski próg słodkości, to dla większych łasuchów polecam aż całą szklankę!),<br />-2 jajka<br />-1 łyżka otrąb orkiszowych,<br />-1 łyżka otrąb owsianych,<br />-3 łyżki kakao,<br />-2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />-200 ml jogurtu naturalnego<br />-łyżeczka przyprawy do piernika (oczywiście rozsądniej jest gdy przygotujemy ją sami),<br />-skórka starta z jednej pomarańczy,<br />-2 łyżki oliwy z oliwek (a gdy nie mam na stanie, to dodaję 2 łyżki masła orzechowego – dla jeszcze lepszego smaku)<br />-dowolne bakalie: (u mnie zawsze obowiązkowo) żurawina suszona, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, płatki migdałów, morele i śliwki suszone – w ilości dowolnej i wg gustu ;)<br />-czekolada gorzka ze skórką pomarańczy<br /><br />No i zabieramy się do pracy… ! :<br />Na sam początek siekam morele, śliwki i czekoladę. Następnie mieszam w misce obie mąki, otręby, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol, przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszam jogurt, oliwę i skórkę startą ze sparzonej pomarańczy. W wysokim naczyniu ubijam jajka, aż się napuszą! :) Następnie dodaję do nich ksylitol. I teraz pozostało już tylko połączenie wszystkiego w całość. Do mieszanki suchych składników wlewam jogurt z oliwą i mieszam na pełnych obrotach (oczywiście siłą swoich rąk!). Następnie dodaję ubite jajka z ksylitolem i mieszam wszystko do uzyskania idealnej konsystencji. Gdy już wszystko wymieszane, nadszedł czas, by dodać swoje ulubione bakalie i czekoladę. Gotowe ciasto przelewam do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. No i pozostało czekać, aż moje smakowite ciasto spokojnie sobie urośnie w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Cała radość w tym, że ciasto napawa dom pięknym aromatem piernika z pomarańczą. Po odczekaniu tych pachnących 35 minut, wyciągam ciasto i nie mogąc się już doczekać pierwszego kawałka, wcinam ciepłe, ba, gorące! Na sam koniec został efekt wizualno-wykończeniowy, czyli moja inwencja twórcza ;) Zazwyczaj jest to polewa w składzie: kakao, ksylitol, mleko w proszku, mleko w płynie, ale na święta może zaszaleję i rozpuszczę gorzką czekoladę, posypując płatkami migdałów?:)<br />Ciasto znika w ekspresowym tempie, pomimo wcześniejszego marudzenia domowników : „ale jak to: bez mąki pszennej i bez margaryny?”. Trzy podejścia zakończyły się pełnym sukcesem, a jakie będzie czwarte? Przekonajcie się sami ! ;)<br /><br />05patus01@wp.pl <br />Patrycja Śremska<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-62216676516954155252013-12-01T20:09:12.692+01:002013-12-01T20:09:12.692+01:00Mój przepis:
http://foodmania-przepisy.blogspot.co...Mój przepis:<br />http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2013/12/swiateczny-keks-otrebowy.html<br /><br />Składniki:<br />-3 jajka<br />-1,5 szklanki otrębów (u mnie mieszanka owsianych i pszennych)<br />-mały jogurt naturalny<br />-2 łyżki dżemu domowej roboty (u mnie brzoskwiniowy)<br />-3 łyżki ksylitolu (firmy BadaPak.pl)<br />-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia<br />-kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)<br />-bakalie: rodzynki, suszone śliwki, orzechy nerkowca<br />Przygotowanie:<br />1. Do miski wsypać otręby, wbić jajka oraz dodać jogurt. Wszystko porządnie razem wymieszać (można użyć w tym celu miksera).<br />2. Do masy dodać dżem, ksylitol, proszek do pieczenia oraz aromat i ponownie wymieszać. 3. Na koniec "nafaszerować" masę dowolną ilością bakalii. Aby ciasto ładnie się prezentowało warto również udekorować je na wierzchu użytymi suszonymi owocami oraz orzechami.<br />4. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, bądź do sylikonowej formy. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.<br />6. Przed podaniem najlepiej poczekać, aż ciasto wystygnie, wtedy będzie można łatwiej je pokroić. <br /><br />Smacznego!<br /><br />magdalenakuchaja@gmail.comFoodmaniahttps://www.blogger.com/profile/06070158769371908661noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-17889934898019096402013-12-01T17:21:49.669+01:002013-12-01T17:21:49.669+01:00witam.
a ja pomyslałam o ciecie gryczanym z żurawi...witam.<br />a ja pomyslałam o ciecie gryczanym z żurawina.<br />składniki ciasta 1,50szkl.-maka gryczana, nie cała szklanka-ksylitolu łyzka karobu,pr.do pieczenia,6łyżek oleju,1łyżka octu balsamicznego,1szkl.mleka roslinnego.<br />suche składniki zmieszać,dodać płynne,wymieszać.Pic w tortownicy przez 45min,temp.180stopni aż patyczek będzie suchy.<br />przekładamy dżemem żurawinowym .<br /><br />swietny sposób aby przemycic ziarno kaszowe niejadkom.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10480200216499630487noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1465255925803026149.post-13838031567542720852013-12-01T09:37:45.472+01:002013-12-01T09:37:45.472+01:00Podaję przepis na wypiek, który kilka lat temu prz...Podaję przepis na wypiek, który kilka lat temu przypadkowo znalazł się wśród naszych tradycyjnych dań wigilijnych i teraz nikt nie potrafi wyobrazić sobie bez niego świąt :) Miękkie, wilgotne ciasto migdałowe, przepełnione aromatem pomarańczy, połączone ze smakiem czekolady.<br />Składniki:<br />2 spore pomarańcze<br />300g mielonych migdałów<br />0,5 szklanki ksylitolu<br />6 jajek<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />+gorzka czekolada (u mnie 90% kakao), mleko lub śmietanka - na polewę (ilość wg własnych upodobań ;), płatki migdałów, suszona żurawina<br /><br />Wykonanie:<br />Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć, po czym umieścić w garnku z wodą i gotować na małym ogniu przez 2h. Można to zrobić dużo wcześniej. Po tym czasie ściągnąć z ognia i odstawić do ostygnięcia (powinny mieć temperaturę pokojową) i zblendować pomarańcze (w całości, ze skórką) na puree.<br />Piekarnik nagrzać do 160*C i przygotować tortownicę o średnicy 20-22cm.<br />Jajka utrzeć z ksylitolem, dodać puree pomarańczowe, migdały oraz proszek do pieczenia, miksować do połączenia się wszystkich składników. Powstałą masę przelać do tortownicy i piec ok 1-1,15h. Pozostawić do ostygnięcia.<br />Po tym czasie posiekać garść żurawiny i przygotować polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając stopniowo mleko (lub śmietankę) do uzyskania pożądanej konsystencji. Polewą polać nasz wypiek, ozdobić płatkami migdałów oraz posiekaną żurawiną.<br />Smacznego! :)<br /><br />xxpeggybrownxx@gmail.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02794448471083648800noreply@blogger.com