Składniki (na około 10 sztuk małych rogali):
ciasto:
- 5g suchych drożdży
- 10g ksylitolu
- około 110g mąki orkiszowej
- 5g oleju kokosowego
- 60g letniego mleka
- 40g mielonego suchego maku
- 20g rodzynki korynckie Fresano
- 15g erytrolu
- 15g miodu
- 15 g migdałów Skworcu
- białko z małego jajka
- mleko
ciasto:
- Drożdże i ksylitol zalewamy mlekiem, dodajemy mąkę i rozpuszczony olej, wyrabiamy ciasto
- odstawiamy ciasto w cieple ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość
- Mak zalewamy mlekiem i gotujmy na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż mak spęcznieje (około 20minut)
- na sam koniec gotowania dodajemy rodzynki, pokrojone migdały, erytrol i miód
- jeśli całe mleko nie wyparowało podczas gotowania to odcedzamy mak
- kiedy masa przestygnie dodajemy białko, mieszamy
- ciastko przekładamy na stolnicę wyłożona folią spożywcza (dzięki temu nam się nie przyklei) i rozwałkowujemy wałkiem również owiniętym folią :)
- z ciasta wycinamy trójkąty na których rozsmarowujemy masę makową i zwijamy rogale
- tak przygotowane rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i odkładamy w cieple miejsce jeszcze na kilka minut
- opcjonalnie smarujemy wierzch rogalików roztrzepanym jajkiem
- pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut (trzeba kontrolować czy się nie palą)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.