To było moje pierwsze podejście do nadziewany/ faszerowanych warzyw ;) tak podane danie zawsze wygląda ciekawie ;)
Składniki:
- papryka
- około 150-200g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
- 3 łyżki sera chudego białego Emilka
- 3 łyżki koncentratu
- sól, pieprz, papryka słodka/ostra do smaku
Sposób przygotowania:
- Odkrawamy górną część papryki, która później posłuży jako pokrywka
- delikatnie wykrawamy gniazdo z ziarnami
- płuczmy paprykę wodą, tak aby wewnątrz nie pozostało żadne ziarenko
- mięso mielone wrzucamy na teflonową patelnię, bałam się dać surowe bezpośrednio do papryki, że później będzie niedopieczone dlatego poddałam je wcześniej obróbce termicznej ;)
- do mięsa dodajemy około szklankę wody i mieszamy, aż się usmaży
- dodajemy sól, pieprz, paprykę, koncentrat
- na samym końcu gdy już ściągniemy mięso z ognia dodajemy ser i dokładnie mieszamy
- nadziewamy paprykę farszem i przykrywamy "paprykową pokrywką"
- wkładamy paprykę do żaroodpornego naczynia z niewielką ilością wody na dnie
- pieczemy około 20-30 minut, aż papryka zmięknie w temperaturze 180 stopni
SMACZNEGO ! ! ! :)
Pycha ;)
OdpowiedzUsuń