piątek, 24 sierpnia 2012

(dietetyczna) papryka nadziewana

To było moje pierwsze podejście do nadziewany/ faszerowanych warzyw ;) tak podane danie zawsze wygląda ciekawie ;)

Składniki:
  • papryka
  • około 150-200g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
  • 3 łyżki sera chudego białego Emilka
  • 3 łyżki koncentratu
  • sól, pieprz, papryka słodka/ostra do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Odkrawamy górną część papryki, która później posłuży jako pokrywka 
  2. delikatnie wykrawamy gniazdo z ziarnami
  3.  płuczmy paprykę wodą, tak aby wewnątrz nie pozostało żadne ziarenko
  4. mięso mielone wrzucamy na teflonową patelnię, bałam się dać surowe bezpośrednio do papryki, że później będzie niedopieczone dlatego poddałam je wcześniej obróbce termicznej ;)
  5. do mięsa dodajemy około szklankę wody i mieszamy, aż się usmaży
  6. dodajemy sól, pieprz, paprykę, koncentrat
  7. na samym końcu gdy już ściągniemy mięso z ognia dodajemy ser i dokładnie mieszamy
  8. nadziewamy paprykę farszem i przykrywamy "paprykową pokrywką"
  9. wkładamy paprykę do żaroodpornego naczynia z niewielką ilością wody na dnie
  10. pieczemy około 20-30 minut, aż papryka zmięknie w temperaturze 180 stopni


SMACZNEGO ! ! ! :)

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.