Jak byłam mała moja mama przygotowywała większość rzeczy takich jak np. kisiel, budyń, ketchup sama :) żeby nie narażać mnie na działaniem szkodliwych barwników czy konserwantów ;) dziś ja zadebiutowałam naturalnym kisielem jabłkowym ;)
Składniki:
- 2 dość duże jabłka
- 2 szklanki wody
- cynamon
- 6 tabletek STEWII/fruktoza
- 30 g skrobi (ja dałam 20g skrobi ziemniaczanej i 10g skrobi kukurydzianej)
Sposób przygotowania:
- jabłka myjemy, obieramy
- trzemy na tarce o dużych oczkach
- wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody
- dusimy/gotujemy przez około 15 minut
- dodajemy STEWIE, cynamon wg smaku
- odlewamy od powstałego kompotu około 0,5 szklanki soku i czekamy aż wystygnie
- dodajemy do 0,5 szklanki soku skrobie i dokładnie mieszamy
- roztwór skrobiowy dodajemy do naszego kompotu/musu
- gotujemy ciągle mieszając, aż zacznie się gotować i zgęstnieje
SMACZNEGO ! ! ! :)
mmm,pyszota! :)
OdpowiedzUsuń