Pamiętam jak kiedyś jadłam kotlety jajeczne robione przez moją mamę tylko, że tam w środku była bułka pszenna, a smażone były na margarynie, tu przedstawiam light-ową wersję :)
Składniki:
- 4 jajka
- posiekana pietruszka (ile kto lubi)
- 3 łyżki otrębów
- 2 łyżki sera białego chudego Emilka
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Trzy jajka gotujemy na twardo
- gotowe jajka dokładnie rozduszamy widelce, dodajemy ser, pietruszkę
- przyprawiamy do smaku
- dodajemy surowe jajko i otręby
- czekamy chwilę aż otręby stężeją
- w tym czasie rozgrzewamy teflonową patelnię
- smażymy kotleciki pod przykrywką z każdej strony przez około 2-3 minuty
- możemy podawać z twarożkiem na wierzchu ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Zrobiłam te kotleciki dzisiaj na obiad ! Pyszne wyszły i do tego dietetyczne :) ja dodałam jeszcze dodatkowo szczypiorek, ponieważ bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńZrobilam dzisiaj te kotleciki, smak bardzo dobry i na tym koniec:( zrobilam dokladnie wg przepisu i podczas smazenia strasznie pryskaly no podejsc sie nie dalo do patelni i dwa cale sie sypaly nie mialy zwartej konsystencji....nie wiem co moglo byc nie tak.
OdpowiedzUsuńoj dawno ich nie robiłam i nie mam pewności co może być tego przyczyną;/
Usuńpostaram się sama wykonać przepis jeszcze raz i zobaczę co i jak :)