wtorek, 18 września 2012

Żytnie (razowe) kluski na parze tzn. buchty

Dziś przeprowadzałam dalsze testy na mące żytniej do wypieku chleba, znów dobrze się spisała ;)
takie kluski mogą być jedzone na słono z mięsem jak również na słodko z powidłami ;)

Składniki:
  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba
  • 30g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka fruktozy/brązowego cukru/zwykłego cukru
Sposób przygotowania:
  1. Przygotowujemy drożdżowy rozczyn: letnie mleko, drożdże, sól, fruktoza, 2 łyżki mąki
  2. mieszamy, aż nie będzie grudek
  3. odstawiamy miskę (dość dużą) z rozczynem w ciepłe miejsce i pozostawiamy, aż wyrośnie (około 30 minut)
  4. kiedy drożdże wyrosną dodajemy resztę mąki, jajko i wyrabiamy ciasto
  5. ewentualnie jak ciasto będzie się za mało kleić (zależy od wielkości jajka) możemy dodać jeszcze trochę letniego mleka
  6. wyrobione ciasto znów odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut

  7. z wyrośniętego ciasta lepimy małe kluski
  8. wykładamy na omączonym blacie i po raz kolejny pozostawiamy do wyrośnięcia
  9. tak przygotowane kluski gotujemy na parze (pod pokrywką) przez około 8 minut





SMACZNEGO ! ! ! :)

4 komentarze:

  1. O, świetne :) Bardzo często jadałam kluski n parze w dziecinstwie.

    OdpowiedzUsuń
  2. a jaki typ tej mąki? bo mam jakąś a nie wiem czy się nada ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://my-reality-dietetycznie.blogspot.com/2012/09/maka-zytnia.html
      pod tym adresem jest zdjęcie oraz informacje o mące której używam ;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.