sobota, 25 sierpnia 2012

Owsianka zapiekana w jabłku

Czyli coś na jutrzejsze śniadanie ;) 

Składniki:
  • duże jabłko
  • 0,5 szklanki owsianki (w zależności od wielkości jabłka i ile się w nim zmieści owsianki po wydrążeniu)
  • cynamon
  • garść ulubionych suszonych owoców (ja dałam 3 sztuki pokrojonych daktyli)
Sposób przygotowania:
  1. Jabłko myjemy;)
  2. odkrawamy górę jabłka (to będzie nasza przykrywka) , a następnie przy pomocy noża i łyżeczki drążymy jabłko wyciągając miąższ, który później wykorzystamy do farszu
  3. pozostawiamy około pół centymetra miąższu od skórki


4. płatki owsiane, suszone owoce oraz cynamon mieszamy i zalewamy 0,5 szklanki wrzątku
5. czekamy około 10 minut, aż spęcznieją
6. dodajemy miąższ z jabłka
7. faszerujemy jabłko, zakrywamy pokrywką
8. zawijamy w folie spożywczą


9.wkładamy jabłko do piekarnika na około 20 minut i 200 stopni


SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.