Znów smaki mojego dzieciństwa, a konkretnie smażonego na maśle chleba, posypanego cukrem, a wcześniej moczonego w mleku, może to coś podobnego do tosta francuskiego, ale moja babcia i mama moczyły chleb w mleku i od razu wrzucały na rozgrzane masło, bez obtaczania w jajku, pychota! trochę się rozmarzyłam ;) przedstawiam tu light-ową wersję, bez masełka, pszennego pieczywa i cukru;p ale tak jest dobre ;)
Składniki:
- pieczywo chrupie żytnie (z biedronki- Just Fit), ja zjadłam 4 ;)
- szczypta cynamonu
- 2 tabletki STEWII
- 0,5 szklanki mleka 0,5%
- ewentualnie miód do polania
Sposób przygotowania:
- Tabletki STEWII rozpuszczamy w mleku i dodajemy cynamon
- następnie wylewamy mleko na talerzyk
- rozgrzewamy teflonową patelnię
- pieczywo moczymy w mleku, aż zrobi się miękkie, ale nie zacznie się rozpadać
- wrzucamy na teflonową patelnie
- smażymy z obu stron, aż się z brązowi
- polewamy miodem
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.