czwartek, 23 sierpnia 2012

Ryż zapiekany w jabłku

Ryż z jabłkami i cynamonem to jedno z moich ulubionych dań, jednak tym razem postanowiłam je zrobić w dość oryginalny sposób ;)

Składniki:
  • jabłko
  • około 50g ryżu brązowego
  • cynamon
  • 3 tabletki STEWII (lub fruktoza/ miód)
Sposób przygotowania:
  1. Jabłko myjemy;)
  2. odkrawamy górę jabłka (to będzie nasza przykrywka) , a następnie przy pomocy noża i łyżeczki drążymy jabłko wyciągając miąższ, który później wykorzystamy do farszu
  3. pozostawiamy około pół centymetra miąższu od skórki



4. ryż gotujemy (5 minut mniej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu;))
5. do gotowego ryżu dodajemy miąższ z jabłka, cynamon i STEWIE
6. pakujemy ryż do jabłka i zakrywamy "pokrywką"


7. zawijamy jabłko w folie spożywczą


8. wkładamy jabłko do piekarnika na około 20 minut i 200 stopni


SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.