Skąd wziął się pomysł na ten sernik? Z paczki, którą dostałam od firmy Kupiec, w której znalazłam crunchy pomarańcza i czekolada. Nie chciałam go zjeść tak po prostu z mlekiem lub jogurtem, musiałam coś upiec i tak powstał mój serniczek ;)
Składniki (tortownica o średnicy 17 cm):
- 500g sera białego Emilka
- 3 łyżki fruktozy lub innego słodzidła
- 3 jajka
- 1/4 szklanki jogurtu (dość rzadkiego)
- skórka starta z 1/4 pomarańczy
- około 70g crunchy pomarańcza i czekolada firmy Kupiec (zależy jakiej tortownicy użyjemy)
- 0,5 łyżeczki żelatyny
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
- Ser, fruktozę, jajka, jogurt, skórkę pomarańczy miksujemy
- na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy crunchy, tak żeby pokrywało cały spód
- następnie wylewamy masę serową
- tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową, wkładamy do większego żaroodpornego naczynia do którego wlewamy wrzącą wodę do 1/3 wysokości tortownicy
- pieczemy przez około 10 minut w temp. 170 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70 minut
- pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin
- pomarańcz obieramy i kroimy w plastry
- w 0,5 szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę i miód
- na teflonową patelnie wykładamy pomarańcz, którą zalewamy mieszanką wrzątku i żelatyny
- dusimy na małym ogniu, aż woda wyparuję, a z soku, miodu i żelatyny zrobi się gęsty syrop
- wykładamy plastry pomarańczy na górę sernika i polewamy syropem
- wstawiamy do lodówki
SMACZNEGO ! ! ! ;)
nie wiedziałam że na spód można użyć musli. wprost genialne! :)
OdpowiedzUsuńKocham te Twoje serniki, ale ten wyjątkowo mocno! :D
OdpowiedzUsuńBAJECZNY serniczek ;d
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda idealnie <3
OdpowiedzUsuńJaki pyszny!
OdpowiedzUsuńna diecie dozwolony?:)
OdpowiedzUsuńAle superowy serniczek, ślinka mi cieknie jak patrze na niego:)
OdpowiedzUsuńO, jaki świetny sernik! Lubię takie :) Chętnie wprosiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuń