I tak godzinę maszerowałam przez Poznań bo zapomniałam portfela :p
jedno drobne spostrzeżenie, mało osób chodzi pieszo :p
ale cóż, teraz jem budyń jaglany z domowymi powidłami śliwkowymi bez cukru i jestem w niebie :D
Składniki (porcja)/około 280 kcal/:
- 40 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej
- łyżka syropu z agawy
- szklanka mleka
- 0,5 łyżeczki mielonej wanilii Skworcu
- 2 łyżki domowych powideł śliwkowych bez cukru
Sposób przygotowania:
- Mleko zagotowujemy najlepiej w teflonowym rondelku (żeby nam się nie przypaliło)
- dodajemy zmieloną kaszę, wanilię i syrop z agawy
- cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje (to może potrwać nawet ponad 15 minut)
- gotowy budyń przekładamy do naczynia a na wierzch wykładamy powidła
- budyń można jeść na ciepło lub na zimno, wtedy będzie gęstszy
SMACZNEGO ! ! ! :)
pyszny deser:)
OdpowiedzUsuńa na końcu powinnaś napisać "a może budyń?" i zgłosiłyby się setki chętnych :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam budyń a ten wygląda wyjątkowo:) obserwuje:) do tego sok malinowy własnej roboty pychotka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z kaszy jaglanej <3
OdpowiedzUsuńJaglane budynie są przepyszne :D
OdpowiedzUsuńCzym mielisz kaszę? Młynek do kawy? Bo ja nie mam i zastanawiam się czy blender da rady, czy raczej stępie ostrza?? No i czy nie ma gorzkigo posmaku skoro kaszy nie płuczesz przed zmieleniem (chyba że płuczesz) ?
OdpowiedzUsuńblender chyba nie da rady, ja mielę młynkiem do kawy,
Usuńgoryczka kaszy minie przeszkadza ale czasem prażę ją na suchej teflonowej patelni to niby pomaga w zwalczaniu gorzkawego smaku :)