tak to KARYGODNE!
od 2 tygodni nie opublikowałam przepisu!
sorrki!
leniwa natura + zarobienie w pracy + weekendowe zajęcia + prawie codzienne ćwiczenia + przygotowywanie wałówki na następny dzień robi swoje
Dziś podam wam kilka przepisów na obiady jakie robiłam ostatnio do pracy.
Pełnoziarnista kasza kuskus z warzywami (około 450kcal):
- 50g pełnoziarnistej kaszy kuskus Skworcu
- jajko
- curry,sól pieprz wg. smaku
- 100g groszku z puszki
- garść świeżej pietruszki
- pół czerwonej papryki
- 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki z Biedronki, w skład której wchodziła:pietruszka, marchew i por)
- Kaszę zalewamy wrzątkiem, żeby spęczniała i odstawiamy na około 5 minut
- na teflonową patelnię wrzucamy włoszczyznę śmażymy aż się rozmrozi, dodając ewentualnie odrobinę wody
- dodajemy pokrojoną drobno paprykę i smażymy
- dodajemy kaszę, groszek, roztrzepane jajko
- smażymy mieszając aż jajko się zetnie,
- przyprawiamy wg. smaku
- na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę
Makaron z kurczakiem i warzywami (około 450kcal):
- 50g makaronu niskowęglowodanowego spaghetti
- 100g gotowanej piersi kurczaka
- 2 pomidory śliwkowe
- pół czerwonej papryki
- 100g koncentratu pomidorowego
- 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki z Biedronki, w skład której wchodziła:pietruszka, marchew i por)
- świeża bazylia oregano, sól, pieprz wg. smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- do rondla (najlepiej teflonowego) wrzucamy mrożoną mieszankę, smażymy, aż się rozmrozi
- dodajemy pokrojone pomidory, paprykę, pierś z kurczaka, makaron, koncentrat
- wszystko dusimy pod przykryciem, do jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dodając wody
- na koniec dodajemy świeże zioła, przyprawiamy wg. smaku
Makaron z fasolką szparagową i nie tylko ;) (około 360kcal):
- 50g makaronu niskowęglowodanowego świderki
- 2 pomidory śliwkowe
- pół papryki czerwonej
- 100g koncentratu pomidorowego
- 250g mrożonej fasolki szparagowej
- świeża bazylia, oregano, sól, pieprz wg. smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- fasolkę gotujemy w osolonej wodzie
- do rondla (najlepiej teflonowego) wrzucamy pokrojone pomidory, paprykę, fasolkę, makaron, koncentrat
- wszystko dusimy pod przykryciem, do jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dodając wody
- na koniec dodajemy świeże zioła, przyprawiamy wg. smaku
SMACZNEGO ! ! ! :)
Super korytka. Przepis na kaszę kuskus na pewno wykorzystam.
OdpowiedzUsuńPorywam wersję z kaszą kuskus :)
OdpowiedzUsuńMniam, aż ślinka leci, jakbyś prowadziła jeszcze katering to ja się piszę!
OdpowiedzUsuńkuskus mogę jeść milion razy na dobę pod każdą postacią także kompletnie jestem za tą potrawą :) chociaż i każda kolejna wygląda bardzo smakowicie :) serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń