dobreee wyszło! znalazłam je na jednej z moich ulubionych stron kulinarnych KOTLET.TV mniam! smakowo i konstrukcyjnie przypomina biszkopt z makiem, ale taki zdrowy biszkopt ;)
Składniki (około 11 porcji/jeden kawałek około 108 kcal/)
- 4 jajka
- 90 g kaszy jaglanej suchej firmy KUPIEC
- 30 g suchego mielonego maku
- 40g ksylitolu
- 50g suszonej żurawiny
- 15g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki
- 1/2 łyżeczki sody
Sposób przygotowania:
- Kaszę prażymy na suchej patelni, a potem mielimy na mąkę
- białka ubijamy na sztywną pianę
- do ubitych białek dodajmy żółtka, olej, mak, ksylitol, sodę, jaglaną mąkę, żurawinę i delikatnie mieszamy.
- przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy w temp 180°C przez ok. 30-35 minut
SMACZNEGO ! ! ! :)
uwielbiam takie ciasta, świetny przepis i na pewno pokuszę się o upieczenie :)
OdpowiedzUsuńsmakowity przepis :)
OdpowiedzUsuńGłowa do góry, odpocznij, niech ktoś coś dla Ciebie ugotuje :)
OdpowiedzUsuńjak tylko znowu odzyskam ochotę na kaszę jaglaną to na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie, pojawił się dopiero jeden post, ale liczę na opinie:)
pozdrawiam i dodaje do obserwowanych:)
Bardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń