Przepis prosty, dość szybki, a danie sycące i pełne wartości odżywczych. Przy mojej aktualnej diecie, zbierania masy i budowania mięśni taka tarta spisała się idealnie na dwa posiłki
Składniki (forma o średnicy około 22cm/całość 930kcal):
- 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec
- 150 gotowanej piersi kurczaka
- 400g mrożonego szpinaku
- jajko
- 100g sera feta (półtłusta)
- sól, pieprz, czosnek, oraz nasze ulubione przyprawy do szpinaku
- odrobina kurkumy dla koloru ciasta
Sposób przygotowania:
- Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy
- do kaszy dodajemy jajko, sól, pieprz, kurkumę, mieszamy
- rozsmarowujemy ciasto równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia
- wstawiamy do piekarnika na około 25 minut na 200 stopni (przy czym 15 minut na termoobiegu, a 10 na dwóch grzałkach), ciasto musi zrobić się względnie chrupiące
- szpinak smażymy, aż straci całą wodę przyprawiamy wg. smaku
- kurczaka i ser kroimy w kostkę
- na wypieczone ciasto wykładamy szpinak, kurczaka i ser
- ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut
SMACZNEGO ! ! ! :)
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda ta tarta :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńno nieee, dlaczego mnie nie ma w domuuuuk, już bym to robiła wtedy! :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam tarty jaglane!
OdpowiedzUsuńZa to ja czuję, że zacznę je wielbić! :)
UsuńPolecasz ją bardziej na obiad czy kolację? :)
OdpowiedzUsuńraczej na obiad, na kolację najlepiej minimalizować węglowodany ;)
UsuńCiekawe czy ten przepis jest równie łatwy na jaki wygląda, bo chętnie byśmy go wypróbowały a nie mamy większego doświadczenia w kuchni. Kasza jaglana jest chyba naszą ulubioną ze względu na swoje cudowne właściwości, o których wiele osób mówi, ale w połączeniu ze szpinakiem jeszcze jej nie próbowałyśmy ;)
OdpowiedzUsuńhttp://gangetpolska.blogspot.com/
Zrobiłam dziś tą tartę na obiad. Z tym, że podwoiłam ilość kaszy jaglanej, jajek i kurczaka ponieważ robiłam w większej formie i zamiast fety dałam chudy biały ser. Była bardzo dobra, tylko niestety moja tarta nie była chrupiąca :/
OdpowiedzUsuń