Sama bym nie wpadła na to, że można użyć surowej kaszy do batoników, zainspirowałam się przepisem znalezionym na blogu, który co rusz robi na mnie coraz większe wrażenie, zdjęcia, przepisy, ZDROWE, SMACZNE! pozazdrościć :) a to właśnie -> TU
Stworzyłam swoją własną wersję :)
Składniki (na około 10 batoników)/jeden ma około 120 kcal/:
- 50g dojrzałego banana
- 150 słodkiego jabłka
- łyżeczka cynamonu
- 100g płatków żytnich
- 70g kaszy jaglanej firmy Kupiec
- 30g słonecznika
- 25g pestek dyni BIO FRESANO
- 30g mąki migdałowej odtłuszczonej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki
- 15g czarnego sezamu BIO FRESANO
Sposób przygotowania:
- Jabłko obieramy i pokrojone wrzucamy wraz z bananem do blendera, miksujemy, aż powstanie papka (trochę to potrwa)
- do miski wrzucamy wszystkie suche składniki, dodajemy mus banano-jabłkowy, mieszamy dokładnie
- przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej keksówki) i równomiernie rozsmarowujemy, ugniatając
- wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 25-30 minut
- pieczoną masę odstawiamy do ostygnięcia na ok. 20-30 minut.
- jeszcze ciepłą masę kroimy na batoniki (najlepiej świeżo naostrzonym nożem)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńkolejny fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować. I przekonać się, że mus owocowy połączy suche składniki : >
OdpowiedzUsuńMusze to wypróbować! Smacznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńte batony mają tylko jedną wadę- u mnie zbyt szybko by się skończył!!!! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda swietnie! Muszę koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuńMniam, mniam
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować! Świetna inspiracja ;))!
OdpowiedzUsuńhttps://poradnikzywieniowy.wordpress.com/
Kasza jaglana ma byc ugotowana?
OdpowiedzUsuńsurowa ;)
UsuńDziekuje za szybka odpowiedz. Cudowny blog,wspaniale przepisy:-). Dla mnie jeden z najlepszych:-P. Pozdrawiam:-P.
UsuńDziekuje za szybka odpowiedz. Cudowny blog,wspaniale przepisy:-). Dla mnie jeden z najlepszych blogow:-P. Dziekuje i pozdrawiam;-).
Usuńdziękuję! bardzoooo mi miło :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Czy moge dodac zamiast platkow zytnich,platki owsiane?
OdpowiedzUsuńjasne :)
UsuńBatoniki upieczone. Wyszly super. Dziekuje za przepis:-P.
OdpowiedzUsuńBatoniki gotowe. Konsystencja i smak bez zastrzezen. Super przepis. Dziekuje:-P.
OdpowiedzUsuńBatoniki upieklam. Smak i konsystencja bez zastrzezen. Super przepis. Polecam:-P.
OdpowiedzUsuń