Miały być bułki, ale po przygotowaniu ciasta stwierdziłam że bardziej nada się na pizzę lub tartę, jest bez drożdży więc typowo pizzowe nie jest, ale na spód spisało się doskonale :)
Składniki (sam spód bez dodatków ma około 670 kcal):
- 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 50g płatków żytnich zmielonych na mąkę
- 70g mąki razowej pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- około 70 ml jogurtu naturalnego
- łyżka oleju rzepakowego (7g)
- około 50ml wody
- jako dodatki: koncentrat, oliwki, kurczak, papryka, ser feta
Sposób przygotowania:
- W jednej misce mieszamy suche, a w drugiej mokre składniki
- do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy, a następnie ugniatamy ręką (jeśli będzie za mało się kleić to dodajcie więcej wody)
- tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dzięki temu nie będziemy potrzebować więcej mąki a ciasto nie będzie się kleić) na placek grubości kilku mm :)
- z powstałego placka wycinamy okrąg (nie jest to konieczne, ja chciałam żeby ładnie wyglądał:)
- rozsmarowujemy sos/koncentrat pomidorowy i wykładamy ulubione dodatki
- pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut
- ciasto wychodzi bardzo chrupiące :)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Realnie dietetyczne. Wygląda bardzo apetycznie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńmniiiiam ;o
OdpowiedzUsuńO rany, genialna pizza! :)
OdpowiedzUsuńpycha! :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej w pizzy kocham to,że można ją jeść codziennie z czymś innym i nigdy się nie znudzi - no niestety tak nie można, ale od czasu do czasu UWIELBIAM:)
OdpowiedzUsuńWygląda niezywkle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń