Ostropest zawiera wiele cennych związków. Najważniejszy z nich to tzw. sylimaryna o właściwościach przeciwzapalnych i detoksykacyjnych. Związek ten chroni wątrobę przed toksynami i wpływa na jej regenerację. Poza tym zwiększa wytwarzanie żółci i oddziałuje na procesy trawienne. W ostropeście znajdziemy również flawonoidy, które są cennym antyoksydantem. Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników i pomagają w walce z komórkami nowotworowymi. (źródło)
użyłam go również w poniższym przepisie :)
Składniki: (porcja)
- 2 jajka
- 15g otrębów owsianych firmy Kupiec
- 5g jagód goi dostępnych w sklepie food4life.pl
- 100g dojrzalej gruszki (trzemy na tarce o dużych oczkach)
- 10g żurawiny dostępnej w sklepie food4life.pl
- 5g orzechów włoskich
- 5g ostropestu
- 50g twarogu sernikowego (użyłam presidenta)
- cynamon
- Jajka roztrzebujemy
- otręby, ostropest, jagody orzechy wrzucamy do młynka i mieliny
- do jajek dodajemy wszystkie pozostałe składniki i odstawiamy na około 5minut, żeby spęczniały
- smażymy na teflonowej (rozgrzanej) patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu pod przykryciem
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.