piątek, 31 sierpnia 2012

Dietetyczna tarta z serem na słodko

Eksperyment udany i właśnie jest zjadany ;)
polecam ! ;)


Składniki:
masa serowa:
  • 300g sera chudego białego Emilka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
  • aromat śmietankowy/waniliowy
  • 20 (rozkruszonych) tabletek STEWII/fruktoza
Spód:
  • 6 łyżek otrębów
  • 4 łyżki mleka 0,5%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 (rozkruszone) tabletki STEWII/fruktoza
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Spód:
  1. Jajko roztrzepujemy, dodajemy otręby, mleko, kakao, proszek do p., STEWIĘ i mieszamy
  2. masę odstawiamy na bok na około 10-15 minut aż otręby spęcznieją
Masa serowa:
  1. Wszystkie składniki na masę miksujemy
Cała tarta:
  1. Ciasto otrębowe wykładamy na dość małą (około 20cm średnicy) okrągła blaszkę pokrytą papierem do pieczenia
  2. wkładamy do piekarnika na około 10 minut, temperatura 200 stopni,
  3. po upływie 10 minut wyciągamy ciasto i rozsmarowujemy na nim masę serową, tak, żeby od brzegu zostało około 0,5cm samego ciasta
  4. wstawiamy ponownie do piekarnika, obniżając temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut
  5. pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, podajemy zimny



SMACZNEGO ! ! ! :)

4 komentarze:

  1. Strasznie się cieszę, że trafiłam na Twój blog, świetne przepisy, już jutro zamierzam zacząć je wypróbowywać. Ciężko znaleźć dobre dietetyczne przepisy i inspiracje do własnych eksperymentów kulinarnych. Będę tu częstym gościem i polecę znajomym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz! ! ! ;)
      aż chce się dalej gotować! ;)

      pozdrawiam;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.