Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego ;) oczywiście nie jest to risotto niczym z restauracji, to przerobiona light-owa wersja ;)
Składniki:
- 100 g ryżu brązowego
- szpinak mrożony w brykiecie około 15 kostek,
- 0,5 kostki rosołowej drobiowej
- 2 szklanka wody
- trochę sera żółtego chudego do potarcia na wierzch
- 1 łyżka mleka
- ewentualnie czosnek jak ktoś lubi, ja nie znoszę! (nie, nie jestem wampirem;p)
- opcjonalnie łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy, tak żeby był al dente :) czyli około 3minuty krócej niż podane jest na opakowaniu
- szpinak smażymy na teflonowej patelni/rondelku z łyżką mleka i ewentualnie masłem, aż się rozmrozi, opcjonalnie możemy potrzeć trochę sera żółtego
- ugotowany ryż wrzucamy na drugą teflonową patelnie i zalewamy roztworem bulionu (2 szklanki wrzątku + 0,5 kostki bulionu) i dusimy/smażymy aż bulion wyparuje/wsiąknie w ryż
- kiedy bulion całkowicie wyparuję dodajemy szpinak i smażymy mieszając jeszcze około 10 minut
- na gotowe risotto trzemy ser żółty
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.