Ostatnio obsesyjnie zajadam się jabłkami,
poniżej kolejny sposób na wykorzystanie tegorocznych zbiorów jabłkowych ;)
Składniki:
- 3-4 jabłka ( w zależności od wielkości)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 (spore) łyżki otrębów
- 6 łyżek wrzątku
- 3-4 łyżeczki serka homogenizowanego naturalnego
- 3 tabletek STEWII/fruktoza
- 2 jajka
- ewentualnie miód do polania
Sposób przygotowania:
- Otręby zalewamy 6 łyżkami wrzątku i odstawiamy na bok żeby spęczniały
- w tym czasie jabłka myjemy,obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach
- starte jabłka mieszamy z łyżeczką cynamonu
- do spęczniałych otrębów dodajemy serek homogenizowany, łyżeczkę cynamonu, 2 skruszone tabletki STEWII i mieszamy
- otrębową masę wykładamy na spód żaroodpornego naczynia (ja użyłam naczynia o wymiarach 16x20cm)
- wkładamy naczynie do piekarnika na około 10 minut (temperatura 200 stopni), żeby masa się trochę podpiekła
- białka z jajek ubijmy na sztywną pianę z 3 rozkruszonymi tabletkami STEWII
- następnie dodajemy do białek roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy
- na lekko podpieczone ciasto otrębowe wykładamy starte jabłka
- na jabłka wykładamy pianę z jajek
- ponownie wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 20-30 minut (sprawdzamy czy góra się nie spala)
- podajemy polane miodem oraz serkiem homogenizowanym
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.