sobota, 1 września 2012

Jabłka pod pierzynką czyli dietetyczna szarlotka nr 3

Ostatnio obsesyjnie zajadam się jabłkami, 
poniżej kolejny sposób na wykorzystanie tegorocznych zbiorów jabłkowych ;)

Składniki:
  • 3-4 jabłka ( w zależności od wielkości)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 (spore) łyżki otrębów
  • 6 łyżek wrzątku
  • 3-4 łyżeczki serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 tabletek STEWII/fruktoza
  • 2 jajka
  • ewentualnie miód do polania
Sposób przygotowania:
  1. Otręby zalewamy 6 łyżkami wrzątku i odstawiamy na bok żeby spęczniały
  2. w tym czasie jabłka myjemy,obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach
  3. starte jabłka mieszamy z łyżeczką cynamonu
  4. do spęczniałych otrębów dodajemy serek homogenizowany, łyżeczkę cynamonu, 2 skruszone tabletki STEWII i mieszamy
  5. otrębową masę wykładamy na spód żaroodpornego naczynia (ja użyłam naczynia o wymiarach 16x20cm)
  6. wkładamy naczynie do piekarnika na około 10 minut (temperatura 200 stopni), żeby masa się trochę podpiekła
  7. białka z jajek ubijmy na sztywną pianę z 3 rozkruszonymi tabletkami STEWII
  8. następnie dodajemy do białek roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy
  9. na lekko podpieczone ciasto otrębowe wykładamy starte jabłka
  10. na jabłka wykładamy pianę z jajek
  11. ponownie wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 20-30 minut (sprawdzamy czy góra się nie spala)
  12. podajemy polane miodem oraz serkiem homogenizowanym

SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.