Wróciłam do domu z siatami brzoskwiń, które zerwałam na ogródku babci i od razu zaczęłam działać ;)
mus nadaje się do jedzenia na bieżąco lub też do zaprawy w słoikach na zimę, żeby zatrzymać smaki lata ;)
Składniki:
- brzoskwinie, tyle ile mamy ;) (ja zadziałałam hurtowo i zrobiłam mus z 1,5kg brzoskwiń)
- ewentualnie STEWIA lub fruktoza do dosłodzenia
- cynamon
- woda
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie myjemy i kroimy w ćwiartki
- wrzucamy pokrojone brzoskwinie do garnka, lub najlepiej dużej teflonowej patelni, która może uchronić nas od przypalenie musu;)
- do garnka/patelni wlewamy wodę tak żeby zapełniła całe dno do około 1cm wysokości
- gotujemy na małym ogniu, dość często mieszając, aż brzoskwinie zrobią się miękkie i zaczną się rozpadać
- dodajemy cynamon do smaku
- polecam podawać z gęstym jogurtem lub serkiem homogenizowanym
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.