środa, 15 sierpnia 2012

Galart (kurczak w galarecie)

Bardzo łatwy w przygotowaniu, a świetnie się prezentuje :)



Składniki (dla jednej osoby/ jedna miseczka):
  • 0,5-1 piersi z kurczaka
  • żelatyna z przyprawami
  • 2 łyżki groszku
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie (ja 2 razy wylewałam wodę i wlewałam nową, żeby pozbyć się tych "papruchów",  które tworzą się podczas gotowania kurczaka)
  2. ostudzonego kurczaka kroimy w kostkę
  3. wrzucamy do miseczki i mieszamy z groszkiem
  4. zalewamy roztworem wody z żelatyną  (przygotowanej zgodnie z pzepisem załączonym do opakowania
  5. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż zastygnie ;)
  6. jeżeli chcemy możemy wyciągnąć z miseczki poprzez obkrojenie nożem brzegów, a następnie włożenie na chwilkę miseczki z galartem do garnka z gorącą wodą

SMACZNEGO ! ! ! :)

3 komentarze:

  1. to jest galat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zależy gdzie;p
    nazywa się to różnie w zależności od regiony czy też nawet rodziny;)
    galart, galareta, galat ;)
    dlatego w nawiasie jest sprostowanie :D
    a tu: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4424623
    jest więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wylewać rosół - co za głupota...

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.