Przepis wyszedł przypadkiem bo miało powstać z tego całkiem coś innego, ale zawsze lepszy rydz niż nic;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej typu 2000
- 8g suszonych drożdży
- szczypta fruktozy/cukru
- ulubione przyprawy (papryka słodka, sól, oregano, kminek)
- 0,5-0,75 szklanki wody
- około 300g serdelków wędzonych drobiowych (dostępnych w netto i kauflandzie)
Sposób przygotowania:
- W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i fruktozę, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy
- odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną "pracować" ;)
- mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy roztwór drożdżowy
- wyrabiamy ciasto
- odstawiamy na około 20minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- wałkujemy ciasto (najlepiej wałek owinąć woreczkiem foliowym) na papierze do pieczenia wtedy nie będzie się mocno kleić
- z ciasta wykrawamy małe prostokąty
- owijamy ciastem serdelki, tak żeby ze wszystkich stron były oklejone ciastem
- wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.