poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Zdrowe ciasteczka ryżowe

Znów troszkę poeksperymentowałam, nie wiedziałam co z tego wyjdzie i proszę mamy zdrowe ciasteczka bogate w błonnik ;) możne je zrobić także w silikonowych foremkach do muffinek (jak na ostatnim zdjęciu)


Składniki:
  • 100g ryżu brązowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki żytniej
  • 2 jabłka
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon i miód do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Ryż gotujemy, a następnie studzimy
  2. do ryżu dodajemy 2 starte jabłka, orzechy (pokrojone) i rodzynki 
  3. doprawiamy miodem i cynamonem wg. uznania ;)
  4. dodajemy roztrzepane jajko, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy
  5. wykładamy ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia formując ciasteczka
  6. pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170-180 stopni

jako muffinka
SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.