Składniki (na około 9 batoników)/całość około 800kcal/sztuka=89kcal/:
- 100g płatków żytnich
- 35g odtłuszczonej mąki migdałowej
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki sody
- 45g rodzynek BIO
- 30g żurawiny
- dojrzały banan (około 115g)
- 0,5-1 łyżeczka cynamonu
- ubite na sztywno białko jajka
- opcjonalnie dla zwiększenia zawartości białka z 2 łyżki odżywki białkowej KULTURYSTA.COM 85% Whey Protein
Sposób przygotowania:
- Mieszamy ze sobą wszystkie składniki
- przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- rozsmarowujemy równomiernie ciasto do grubości około 0,5 cm (ja użyłam takiej szpatułki do kremu)
- pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut /jednak pilnujcie żeby się nie spaliło/
- wyciągamy blok musli, odklejamy od papieru do pieczenia, przekładamy na deskę i (świeżo naostrzonym nożem/musi być bardzo ostry) kroimy go na batoniki
SMACZNEGO ! ! ! :)
Uwielbiam takie batoniki - pełne zdrowych składników i pyszne zarazem :) Bardzo lubię wszelkie takie wypieki, z dodatkiem mąki migdałowej.
OdpowiedzUsuńtakie batoniki są bardzo pożywne wystarczy jeden, czy dwa i już nie czuć głodu :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam, że chce Ci się robić takie batoniki.
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na smaczną i zdrową przekąskę. Składników sporo, ale pracy w sumie nie dużo, więc warto spróbować:)
OdpowiedzUsuńczy pozostają one wilgotne po ostudzeniu, czy są bardziej kruche?
OdpowiedzUsuńzazaz po upieczeniu był chrupiące a na następny dzień trochę zmiękły
Usuń