wtorek, 20 stycznia 2015

Serowy budyń

Obiecałam więc ledwo widząc na oczy dodaję przepis na dzisiejszy budyń, pyszny wyszedł! ;)

Składniki (porcja około 340kcal/nie liczę owoców/):
  • 100g chudego twarogu
  • jajko
  • 15g skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki
  • szklanka mleka 0,5%
  • aromat kokosowy
  • jakieś słodzidło (użyłam około 15g ksylitolu)
Sposób przygotowania:
  1. Pół szklanki mleka wlewamy z ksylitolem  do teflonowego rondelka, gotujemy
  2. w reszcie mleka rozpuszczamy skrobię, dodajemy do rondelka, ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje (odstawiamy z ognia)
  3. twaróg blendujemy z jajkiem i aromatem
  4. do rondelka dodajemy masę twarogową, z powrotem wstawiamy na ogień i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż masa zacznie bulgotać
  5. przekładamy do miseczki i podajemy z ulubionymi owocami ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)

10 komentarzy:

  1. a te owoce sa po prostu uwieńczeniem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, aż chce się spróbować,
    nigdy nie robiłam :) ale spróbuje:)

    pozdrawiam i zapraszam do mnie http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Skad masz aromat kokosowy? Marzy mi sie taki kupic ale nigdzie go dotad nie spotkalam :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie pamiętam, ale to był jedne ze sklepów internetowych, kiedy zamawiałam kawę ziarnistą przy okazji kupiłam kilka aromatów ;)

      Usuń
  4. wypróbowałam, przeepyszne! :) raz dodałam czekoladę gorzką, innym raze cynamon i jabłko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na taki pomysł bym sama nie wpadła, ciekawe :>

    OdpowiedzUsuń
  6. a można czymś zastąpić skrobię? Z kukurydzianych rzeczy mam tylko mąkę :|

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skrobią ziemniaczaną albo budyniem bez cukru który właśnie składa się ze skrobi ;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.