sobota, 24 stycznia 2015

Placki jaglane z serem i szpinakiem

Miały wyjść kluski, ale że próbna partia zamieniła się w paćkę, reszta ciasta wylądowała na patelni i dobrze, że wylądowała! :)
Nie powiem ile ich wyszło bo ponad połowa rozpłynęła się wcześniej w garnku :p

Składniki (całość około 845 kcal):
  • 250g chudego sera białego
  • 150g kaszy jaglanej firmy Kupiec zmielonej na mąkę (aby pozbyć się goryczki polecam uprażyć ją wcześniej na suchej patelni)
  • 200g świeżego szpinaku
  • jajko
  • sól, pieprz wg, smaku
  • ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
  1. Szpinak blanszujemy, a następnie odcedzamy i blendujemy razem z serem
  2. dodajemy rozduszony ząbek czosnku, przyprawiamy wg. smaku
  3. dodajemy jajko, kaszę i ponownie miksujemy 
  4. smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni, przetartej olejem (np. ryżowym), na małym ogniu (dość długo na pierwszej stronie, żeby było nam łatwiej je przewrócić)
SMACZNEGO ! ! ! :)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam połączenie kaszy jaglanej i szpinaku. Placki musiały smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko co ma szpinak, MUSI być pyszne <3 fajny sposób na jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich placków jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dobrze,ze mam kaszę w lodówce;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się bardzo smakowicie. Można przygotować z serem feta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że feta może być, ale nie aż 250g bo placki będą zdecydowanie za słone :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.