Miały wyjść kluski, ale że próbna partia zamieniła się w paćkę, reszta ciasta wylądowała na patelni i dobrze, że wylądowała! :)
Składniki (całość około 845 kcal):
- 250g chudego sera białego
- 150g kaszy jaglanej firmy Kupiec zmielonej na mąkę (aby pozbyć się goryczki polecam uprażyć ją wcześniej na suchej patelni)
- 200g świeżego szpinaku
- jajko
- sól, pieprz wg, smaku
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Szpinak blanszujemy, a następnie odcedzamy i blendujemy razem z serem
- dodajemy rozduszony ząbek czosnku, przyprawiamy wg. smaku
- dodajemy jajko, kaszę i ponownie miksujemy
- smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni, przetartej olejem (np. ryżowym), na małym ogniu (dość długo na pierwszej stronie, żeby było nam łatwiej je przewrócić)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Uwielbiam połączenie kaszy jaglanej i szpinaku. Placki musiały smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńwszystko co ma szpinak, MUSI być pyszne <3 fajny sposób na jaglaną :)
OdpowiedzUsuńTakich placków jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńjak dobrze,ze mam kaszę w lodówce;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smakowicie. Można przygotować z serem feta?
OdpowiedzUsuńmyślę że feta może być, ale nie aż 250g bo placki będą zdecydowanie za słone :)
Usuń