Składniki (na około 3 porcje)/całość około 1251 kcal/:
- 400g mielonej piersi z kurczaka
- 400g czerwonej papryki
- 100g makaronu niskowęglowodanowego świderki
- 200g zielonej fasoli mrożonej
- 200g koncentratu pomidorowego
- cebula
- sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie wg. smaku
- na wierzch: jajko + serek wiejski + ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
- Makaron i fasolę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy
- kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię
- cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka, smażymy, aż mięso nie będzie surowe
- dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż papryka zmięknie
- na sam koniec dodajemy fasolkę i makaron, przyprawiamy wg. smaku
- przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wylewamy zblenowany na jednolitą masę serek wiejski, jajko i przyprawy
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut co jakiś czas włączając termoobieg, żeby góra się wypiekła
SMACZNEGO ! ! ! :)
zastanawiam się czy pisząc mrożona zielona fasola miałaś na myśli fasolkę szparagową? :)
OdpowiedzUsuńtak dokładnie ;)
Usuńzielona, szparagowa mrożona ;D
Spadłaś mi z nieba szukałam właśnie przepisu na fajną zapiekankę:))
OdpowiedzUsuńhej, wiem,ze używasz i lubisz [jak ja] twarożek Emilki. ostatnio nie mogę go kupić, zawsze zaopatrywałam się w netto a już od jakiegoś czasu ich nie ma...
OdpowiedzUsuńmożesz polecić jakiś inny, który warto kupić? o podobnym smaku i konsystencji co Emilka ?
oj dawno już nie używałam tego sera, kiedyś jadłam go bardzo często aż mi zbrzydł ;p ale w sumie ostatnio jak byłam w NETTO to zauważyłam że nie ma go już w asortymencie, ale nie myślałam że na stałe, sprawdzałaś może TESCO albo KAUFLAND? ta teraz do serników używam PRESIDENTA ;)
UsuńPrzyznam, że zapowiada się ciekawie. Najważniejsze to dobrze przyprawić.
OdpowiedzUsuńJa troszkę zmodyfikowała przepis. Zamiast makaronu dałam kasze gryczana. Wyszło przepyszne ☺ dziękuję
OdpowiedzUsuńZapowiada się ciekawie. Zamiast fasoli dodałabym groszku.
OdpowiedzUsuń