Wzorki na serniku miały wyjść inne, miała być zebra, a wyszło nie wiem co;p
może następnym razem będzie lepiej
dziś spędziłam dzień na świeżym powietrzu, wygrzewając się na ławce w parku, a potem grabiąc liście w ogródku babci, uwielbiam wolny spacer w taką pogodę oczywiście jeśli jestem otulona ciepłym swetrem ;)
Składniki:
- 1kg sera chudego Emilka
- 3 jajka
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
- 25-30 rozkruszonych tabletek stewii (próbujemy czy nam wystarczy)
- 1 czubata łyżeczka kakao
- aromat śmietankowy
Sposób przygotowania:
- Ser, jajka, aromat, stewię, budyń miksujemy na jednolitą masę
- dzielimy ciasto na dwie części
- do jednej dodajemy kakao i miksujemy
- okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
- teraz wszystko zależy od naszej fantazji ;) ja na środku blachy wyłożyłam około 3 łyżek jasnej masy
- następnie dookoła niej wyłożyłam masę kakaową, a potem znów po brzegach jasną masę
- potem drewnianym patyczkiem od szaszłyka porobiłam wzorki w serze
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 70 minut
- mniej więcej w połowie pieczenia górę sernika przykrywamy papierem do pieczenia żeby nam się za mocno nie spiekł
- pozostawiamy w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) do wystygnięcia
- najlepiej smakuję na zimno! ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Bardzo apetyczny no i light :)
OdpowiedzUsuńja też uzywam stewii ale wolęw kroplach
OdpowiedzUsuńale fajne, łaciate! i pyszne na pewno!:)
OdpowiedzUsuńWyszedł mi przepyszny! Muszę przyznać, że nigdy nie byłam dobra w pieczeniu ciast, ale z Twoich przepisów wszystko mi wychodzi :)
OdpowiedzUsuńA tak poza tym, to ja używam Stevii w postaci granulatu (coś jak cukier), ale teraz kupiłam też w tabletkach (ale jeszcze nie próbowałam). Czy są jakieś różnice w smaku pomiędzy różnymi wersjami stevii?
Używam stewi w tabletkach i w proszku, jak dla mnie smak ten sam, strasznie denerwuje mnie taki niefajny posmak, też to czujesz? czy tylko ja kupuję jakąś dziwą stewię?
Usuńpoza tym nie słodzi tak mocno jak zapewniają na opakowaniu, nie podoba mi się to;/
chyba muszę się zabrać za własną uprawę;)
Tak, właśnie o to mi chodziło, o ten posmak. W ciastach, czy sosach jest ok, ale herbata posłodzona stevią jest paskudna... Mam też suszone liście stevii i one niestety też mają ten posmak, dlatego pytałam czy są różnice np. pomiędzy kroplami i tabletkami, bo może w jakimś preparacie się tego pozbyli. :)
Usuńa myślałam, że to te dodatki do stewi dają taki posmak, a to wychodzi, że sama stewia,
Usuńpozostaje jeszcze setwia w płynie, ale nie sądzę, żeby różniła się smakiem od pozostałych;/
trzeba znaleźć jakieś inne zdrowe i niskokaloryczne źródło słodyczy;)
polecam fruktozę - to naturalny cukier, tyle że dietetyczny. Ma postać normalną, czyli sypką, żadnych posmaków. A jak dla mnie - jest nawet słodszy niż biała śmierć ;)
OdpowiedzUsuń