czwartek, 14 maja 2020

Fit tiramisu bez cukru

zainspirowana przepisem Deynn, który znajdziecie TUTAJ


Składniki (pojemnik prostokątny 1L):

  • paczka biszkoptów bez cukru (kupiłam w NETTO na dziale ze zdrową żywnością)
  • 2 opakowania twarogu półtłustego bez laktozy (230g x 2, również znajdziecie go w NETTO)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 400 ml mleka bez laktozy 1,5%
  • około filiżanki naparu z kawy (jego moc zależy od Waszych upodobań, ja lubię mocny)
  • kakao do posypania wierzchu
  • opcjonalnie ekstrakt z wanilii
  • słodzik albo erytrol do posłodzenia wg. smaku
Sposób przygotowania:
  1. Przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, z drobnym wyjątkiem bo dajemy 400 ml, dosładzamy do smaku, odstawiamy do wystygnięcia
  2. do budyniu dodajemy po trochu twaróg miksując go na jednolitą masę blenderem (na koniec najlepiej spróbować i ewentualnie dosłodzić)
  3. w przygotowanym naparze z kawy, najlepiej jeszcze ciepłym moczymy biszkopty (nie wiem czemu ale te biszkopty bardzo słabo wpijają kawę i zauważyłam, że lepiej im to wychodzi kiedy kawa jest ciepła)
  4. wykładamy pierwszą warstwę biszkoptów na spód pojemnika
  5. na biszkopty wylewamy połowę masy budyniowo-twarogowej
  6. ponownie wykładamy nasączone kawą biszkopty, na nie resztę kremu
  7. wstawiamy pojemnik do lodówki, najlepiej na całą noc, albo przynajmniej 4h.
  8. przed podaniem posypujemy (przez sitko) kakaem 
SMACZNEGO ! ! ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.