sobota, 22 marca 2014

Mini pancakes z mąką migdałową

Już wczoraj na fanpage, zdążyłam wam się pochwalić paczką, którą dostałam od firmy ZERO KALORII ;)
Od razu musiałam, któryś wypróbować, zaczęłam od HISZPAŃSKEJ ODTŁUSZCZONEJ MĄKI MIGDAŁOWEJ (aż 39g białka!)

Zaserwowałam sobie na śniadanie mini pancakes ;) wyszły bardzo biszkoptowe ;)

Składniki (na około 15 mini placuszków):
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane)
  • 2 łyżki odtłuszczonej mąki migdałowej
  • 2 jajka (od wiejskiej kurki ;))
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (polecam TOLE z Biedronki)
  • opcjonalnie jakieś słodzidło (choć dla mnie przełożone kremem bananowym nie wymagały słodzenia)
  • jako dodatek: mega dojrzały banan + odtłuszczone, ciemne kakao (blendujemy lub rozduszamy na miazgę widelcem)
Sposób przygotowania:
  1. Jedno białko z jajka ubijamy na sztywno
  2. resztę składników (całe jajko, żółtko, mąkę migdałową, owsianą, sodę, jogurt) miksujemy
  3. tak przygotowane ciasto dodajemy do białka i miksujemy na najniższych obrotach
  4. placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym) na małym ogniu
  5. gotowe pancakes przekładamy czekoladowym kremem bananowym
SMACZNEGO ! ! ! ;)

PS. poproszę o komentarze ;)

7 komentarzy:

  1. Samo zdrowie! Mąki migdałowej nie miałam nigdy, chyba czas się w nią zaopatrzyć :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dorwę tą mąkę to obiecuję, że przepis wypróbuję ; ) O i nawet zarymuję ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie korzystałam z takiej mąki, ale wszystko wygląda i brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne :) Czekoladowy krem bananowy , jestem zachwycona !

    OdpowiedzUsuń
  5. a jak zrobic czekoladowy krem bananowy ?
    czekolade rozpuscic i wymieszac z roztartym bananem czy jakos inaczej to wyglada ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mega dojrzały banan + odtłuszczone, ciemne kakao (blendujemy lub rozduszamy na miazgę widelcem)

      Usuń
  6. Bardzo fajny pomysł:), mam mąkę migdałową i bardzo chętnie takowe cudo przygotuję:), pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.