Już wczoraj na fanpage, zdążyłam wam się pochwalić paczką, którą dostałam od firmy ZERO KALORII ;)
Od razu musiałam, któryś wypróbować, zaczęłam od HISZPAŃSKEJ ODTŁUSZCZONEJ MĄKI MIGDAŁOWEJ (aż 39g białka!)
Zaserwowałam sobie na śniadanie mini pancakes ;) wyszły bardzo biszkoptowe ;)
Składniki (na około 15 mini placuszków):
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane)
- 2 łyżki odtłuszczonej mąki migdałowej
- 2 jajka (od wiejskiej kurki ;))
- 1/4 łyżeczki sody
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (polecam TOLE z Biedronki)
- opcjonalnie jakieś słodzidło (choć dla mnie przełożone kremem bananowym nie wymagały słodzenia)
- jako dodatek: mega dojrzały banan + odtłuszczone, ciemne kakao (blendujemy lub rozduszamy na miazgę widelcem)
Sposób przygotowania:
- Jedno białko z jajka ubijamy na sztywno
- resztę składników (całe jajko, żółtko, mąkę migdałową, owsianą, sodę, jogurt) miksujemy
- tak przygotowane ciasto dodajemy do białka i miksujemy na najniższych obrotach
- placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym) na małym ogniu
- gotowe pancakes przekładamy czekoladowym kremem bananowym
SMACZNEGO ! ! ! ;)
PS. poproszę o komentarze ;)
Samo zdrowie! Mąki migdałowej nie miałam nigdy, chyba czas się w nią zaopatrzyć :D
OdpowiedzUsuńJak dorwę tą mąkę to obiecuję, że przepis wypróbuję ; ) O i nawet zarymuję ; )
OdpowiedzUsuńJeszcze nie korzystałam z takiej mąki, ale wszystko wygląda i brzmi zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPyszne :) Czekoladowy krem bananowy , jestem zachwycona !
OdpowiedzUsuńa jak zrobic czekoladowy krem bananowy ?
OdpowiedzUsuńczekolade rozpuscic i wymieszac z roztartym bananem czy jakos inaczej to wyglada ?
mega dojrzały banan + odtłuszczone, ciemne kakao (blendujemy lub rozduszamy na miazgę widelcem)
UsuńBardzo fajny pomysł:), mam mąkę migdałową i bardzo chętnie takowe cudo przygotuję:), pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń