niedziela, 28 grudnia 2014

Żytnie placuszki z makiem

święta, święta i po  świętach!
jakże mi przykro!
ale trzeba jakoś to przeżyć, jakie plany na sylwestra? nie ma planów!
w święta nie liczyłam kalorii, ale jadłam fit, jednak w dość sporej ilości, ale o ćwiczeniach nie zapomniałam! ;) od wczoraj wróciłam do kalorycznej normy.
 
Składniki (6 placuszków)/całość około 400kcal/:
  • jajko
  • szczypta sody
  • 100g sera mielonego na sernik (użyłam Presidenta, z tego co się orientuję ma najmniej tłuszczu i kalorii, 92kcal/100g)
  • 30g suchego mielonego maku
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę
  • 20g rodzynek BIO
  • 15g mleka
Sposób przygotowania:
  1. Jajko miksujemy na najwyższych obrotach
  2. dodajemy pozostałe składniki, miksujemy
  3. odstawiamy ciasto na około 5 minut
  4. smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem oliwą
SMACZNEGO ! ! ! :)
 

6 komentarzy:

  1. Fajny przepis, kiedyś wypróbuje i podam takie placuszki rodzinie, mam nadzieje, że im zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wciąż w klimacie świątecznym, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dario mam prośbę ;)
    Możesz podzielić się z nami jakimiś przepisami na posiłek potreningowy? Wiem że ćwiczysz, ja też zaczęłam ale nie mam pojęcia co mogę po nim zjeść ;D może koktajle? Będę Ci bardzo wdzięczna!
    Małgosia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam że tak późno odpisuję ale sama pracuję ostatnio nad odpowiednimi posiłkami po treningu, jak pewnie zauważyłaś dodałam już ciastko dobre po treningu, jem też kaszę jaglaną zmieszaną z twarożkiem, odżywką białkową i bananem ;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.