sobota, 10 stycznia 2015

Bananowo-kokosowe pancakes


Przepis dziś skomponowany i dopracowany z użyciem mojego nowego nabytku, wagi analizującej wartości odżywcze. Trochę z nią roboty. W pamięci znajduje się wiele produktów, ale niektóre moje wynalazki musiałam dodać, jednak zakup jak najbardziej UDANY! na koniec podaje nam sumę kalorii ze wszystkich dodanych składników ;)
Składniki (porcja, 6 placków)/całość około 350kcal/:
tłuszcz: 14,6g białko: 18,2g węglowodany: 38g
Sposób przygotowania:
  1. Mieszamy ze sobą płatki, chipsy, len, sodę
  2. jajko miksujemy z jogurtem, dodajemy do suchych składników, mieszamy i odstawiamy na około 5 minut
  3. białko ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do pozostałej masy, mieszamy
  4. do ciasta dodajemy pokrojonego w kostkę banana i mleko, mieszamy
  5. smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem olejem kokosowym
SMACZNEGO ! ! ! :)

10 komentarzy:

  1. A można ominąć te chipsy albo zastąpić czymś innym ? ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie kupiłaś wage ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Lidlu. W tym tygodniu tydzień sportowy. Za 49zl

      Usuń
  3. sprawdzałaś - z ciekawosci - dokładność tej wagi? jaki jest mniej więcej błąd jej wyliczeń ? ciekawa jestem :)
    a placki na pewno pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. póki co sprawdzałam kilka razy kaloryczność i było good, ale nie wiem co z wartościami odżywczymi

      Usuń
  4. Placuszki zawsze wygrywają, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A w którym momencie mleko ma zastosowanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobra uwaga, już poprawiłam przepis ;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.