niedziela, 1 lutego 2015

Jaglana makowa panienka

dobreee wyszło! znalazłam je na jednej z moich ulubionych stron kulinarnych KOTLET.TV mniam! smakowo i konstrukcyjnie przypomina biszkopt z makiem, ale taki zdrowy biszkopt ;)
Składniki (około 11 porcji/jeden kawałek około 108 kcal/)
  • 4 jajka
  • 90 g kaszy jaglanej suchej firmy KUPIEC
  • 30 g suchego mielonego maku
  • 40g ksylitolu
  • 50g suszonej żurawiny
  • 15g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki
  • 1/2 łyżeczki sody
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę prażymy na suchej patelni, a potem mielimy na mąkę
  2. białka ubijamy na sztywną pianę
  3. do ubitych białek dodajmy żółtka, olej, mak, ksylitol, sodę, jaglaną mąkę, żurawinę i delikatnie mieszamy.
  4. przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  5. pieczemy w temp  180°C przez ok. 30-35 minut
SMACZNEGO ! ! ! :)


6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ciasta, świetny przepis i na pewno pokuszę się o upieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Głowa do góry, odpocznij, niech ktoś coś dla Ciebie ugotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak tylko znowu odzyskam ochotę na kaszę jaglaną to na pewno wypróbuję:)
    zapraszam do siebie, pojawił się dopiero jeden post, ale liczę na opinie:)
    pozdrawiam i dodaje do obserwowanych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.