
dyniowe szaleństwo trwa. Tym sposobem trafiłam na przepis na ciasteczka które stanowiły główne źródło inspiracji przy moim wypieku (o tutaj :) )
przy okazji pokrótce przedstawię kolejny produkt firmy Primavika który miałam zaszczyt testować, a mianowicie masło orzechowe BEZ dodatku SOLI i CUKRU :))
Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru jest produktem wyjątkowo cennym pod wieloma względami. Same orzechy zawierają rekordowe ilości witaminy B3 (niacyny), która wpływa na przemiany metaboliczne w organizmie, obniża poziom cholesterolu oraz ma pozytywne działanie na układ nerwowy (koi nerwy i łagodzi stres). Wpływa też dobroczynnie na wygląd skóry i włosów. Ponadto orzechy są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz składników mineralnych (zwłaszcza potasu). Kolejnym atutem masła orzechowego jest duża zawartość białka, które jest jednym z najbardziej wartościowych białek roślinnych. Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom jest polecane wielu osobom, a zwłaszcza:
– wegetarianom, bo zawiera duże ilości białek

– osobom chorym na cukrzycę typu 2, ponieważ orzechy ziemne mają niski indeks glikemiczny (IG 15).
Składniki (na około 5 sporych ciastek) /jedno ciastko około 120kcal/:
- 70g pure z dyni
- 60g płatków owsianych mielonych na mąkę
- 15g ksylitolu
- 20g masła orzechowego firmy Primavika
- 40g płatków żytnich mielonych na mąkę
- jajko
- cynamon, imbir, kurkuma
- Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, odkładamy ciasto na kilka minut, żeby płatki spęczniały
- na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy masę na kształt ciastek (może uda wam się lepić je w rękach)
- na wierzchu możemy zrobić widelcem paski
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut
SMACZNEGO ! ! ! :)
wyglądają jak nuggetsy :) są świetne
OdpowiedzUsuńłał! jakie smaczne połącznie, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń