czwartek, 17 maja 2012

Omlet- naleśnik z serem i truskawkami

Truskawki ;) uwielbiam !

Składniki:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów
  • 1/4 szklanki mleka
  • słodzik lub fruktoza do smaku
  • kilka truskawek
  • ser chudy ok. 200g (najlepiej Emilki)

Sposób przyrządzenia:
  1. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę,
  2. Następnie miksując na małych obrotach dodajemy, żółtko, mleko, otręby i słodzik/fruktozę
  3. Ciasto wylewamy na dużą, rozgrzaną teflonową patelnie,
  4. przykrywamy patelnie pokrywką i smażymy na małym ogniu, dzięki pokrywce góra naleśnika się zetnie i nie trzeba będzie go odwracać (i nam się nie połamie;)),
  5. Kiedy omlet się zrumieni delikatnie odklejamy go od patelni,
  6. rozsmarowujemy na nim ser wymieszany wcześniej z rozgniecionymi truskawkami i fruktozą/ słodzikiem
  7. na sam koniec zwijamy w rulonik;)

SMACZNEGO ! ! ! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.