środa, 16 maja 2012

Muffiny otrębowo-piernikowe

Jestem wielką fanką muffinek pod każdą postacią, a zapach i smak piernika uwielbiam, dlatego to połączenie w postaci babeczek o wysokiej zawartości błonnika jak najbardziej mi odpowiada;)  

Składniki:
  • 4 jajka
  • 12 łyżek otrębów
  • serek homogenizowany (około 135g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka (lub jako ktoś woli więcej;)) fruktozy
  • żurawina na wierzch do dekoracji lub jak ktoś woli płatki migdałów lub rodzynki
Sposób przygotowania:
  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę
  2. Do żółtek dodajemy, otręby, serek homogenizowany, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, fruktozę
  3. wszystko razem miksujemy
  4. na końcu delikatnie mieszając do masy dodajemy białka
  5. przekładamy ciasto do formy na muffiny wyłożoną papierowymi papilotkami;)
  6. na wierz wykładamy żurawinę,
  7. wkładamy muffiny do wcześniej nagrzanego piekarnika (200 stopni) obniżając temperaturę do 170
  8. pieczemy babeczki ok. 30 minut
SMACZNEGO! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.