Jestem wielką fanką muffinek pod każdą postacią, a zapach i smak piernika uwielbiam, dlatego to połączenie w postaci babeczek o wysokiej zawartości błonnika jak najbardziej mi odpowiada;)
- 4 jajka
- 12 łyżek otrębów
- serek homogenizowany (około 135g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka (lub jako ktoś woli więcej;)) fruktozy
- żurawina na wierzch do dekoracji lub jak ktoś woli płatki migdałów lub rodzynki
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę
- Do żółtek dodajemy, otręby, serek homogenizowany, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, fruktozę
- wszystko razem miksujemy
- na końcu delikatnie mieszając do masy dodajemy białka
- przekładamy ciasto do formy na muffiny wyłożoną papierowymi papilotkami;)
- na wierz wykładamy żurawinę,
- wkładamy muffiny do wcześniej nagrzanego piekarnika (200 stopni) obniżając temperaturę do 170
- pieczemy babeczki ok. 30 minut
SMACZNEGO! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.