wtorek, 21 sierpnia 2012

Owsianka zapiekana z jabłkami


Od rana mam dobrych humor :-)

A to dlatego, że wczoraj został pobity dzienny rekord wyświetleń mojego bloga. Nie będę mówić jaki, bo większość osób ta mała liczba rozśmieszy, ale dla mnie to ogromna radość, tak samo jak każdy wstawiony nowy komentarz co jest równie rzadkie :) i może dlatego tak cieszy?:) jeśli podoba wam się mój blog zapraszam do klikania lubię to po prawej stronie bloga ;)
Wracając do gotowania poniżej przedstawiam przepis na cynamonową owsiankę z jabłkami ;)


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka soku jabłkowego bez cukru (dostępnego w biedronce)
  • 0,5 szklanki wody
  • rodzynki wg. gustu ;)
  • cynamon
  • 1 jabłko
Sposób przygotowania:
  1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem (0,5 szklanki wody) i wrzącym sokiem
  2. przykrywamy talerzykiem i czekamy około 10 minut aż spęcznieją
  3. połowę jabłka trzemy na tarce i dodajemy do płatków wraz z cynamonem (próbujemy i ewentualnie dosładzamy miodem)
  4. owsiankę przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierz kładziemy resztę jabłka i rodzynki
  5. pieczemy około 15 minut w temperaturze 180-200 stopni


SMACZNEGO ! ! ! :)


2 komentarze:

  1. a wierzch owsianki nie będzie sucha i wiórasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wierzchu owsianki zrobiła się chrupiąca skorupka, faktycznie sucha, ale mi to jak najbardziej odpowiadało :)
      tym właśnie różni się od standardowej owsianki,
      ale nie wszystkim musi to smakować dlatego jeśli martwi Cię że będzie za sucha po prostu zrezygnuj z pieczenia;)
      pozdrawiam ;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.