wtorek, 11 września 2012

Gołąbki light

Kilka dni (konkretnie to tylko dwa;p , ale dla mnie to tak długa przerwa!;p) nie dodawałam żadnych przepisów, jakoś nie miałam nastroju. .. ale dziś zmotywowana bardzo miły komentarzem ;) dodaję przepis na gołąbki, już dawno miałam na nie ochotę, tutaj przedstawiam wersję z ryżem brązowym jednak jeśli chcemy je jeszcze bardziej odchudzić, zwłaszcza dla osób które stosują dietę białkowa polecam zastąpić ryż całym opakowaniem sera Emilka, robiłam już tak kiedyś i wyszły równie dobre ;)

Składniki:
  • 500-550g mięso mielone z indyka/ kurczaka
  • 4 łyżki sera chudego białego Emilka
  • 150g ryżu brązowego
  • 1 mała biała kapusta (jeżeli nam zostanie to polecam pokroić i ugotować jako jarzynkę do obiadu)
  • 1 słoik koncentratu (z NETTO)
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Ryż gotujemy
  2. ugotowany ryż mieszamy z mięsem i serem, przyprawiamy do smaku (jeśli ktoś próbuje surowego mięsa, ja nigdy więc sypię sól i pieprz na oko)
  3. z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut, aż zrobi się lekko miękka tak, że liście podczas zginania się nie złamią
  4. ostrożnie oddzielamy kolejne liście
  5. osuszamy i odkrawamy nożem wystający nerw liścia
  6. brzydkie liście układamy na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego
  7. na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady


8.  zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego 


9. wierzch gołąbków przykrywamy pozostałymi liśćmi, żeby nie spaliły się podczas pieczenia
10. w 0,5 l wrzątku rozrabiamy kostkę bulionu, a następnie dodajemy koncentrat
11. powstałym roztworem polewamy gołąbki
12. pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 h



SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.