Kilka dni (konkretnie to tylko dwa;p , ale dla mnie to tak długa przerwa!;p) nie dodawałam żadnych przepisów, jakoś nie miałam nastroju. .. ale dziś zmotywowana bardzo miły komentarzem ;) dodaję przepis na gołąbki, już dawno miałam na nie ochotę, tutaj przedstawiam wersję z ryżem brązowym jednak jeśli chcemy je jeszcze bardziej odchudzić, zwłaszcza dla osób które stosują dietę białkowa polecam zastąpić ryż całym opakowaniem sera Emilka, robiłam już tak kiedyś i wyszły równie dobre ;)
- 500-550g mięso mielone z indyka/ kurczaka
- 4 łyżki sera chudego białego Emilka
- 150g ryżu brązowego
- 1 mała biała kapusta (jeżeli nam zostanie to polecam pokroić i ugotować jako jarzynkę do obiadu)
- 1 słoik koncentratu (z NETTO)
- 1 kostka rosołowa
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy
- ugotowany ryż mieszamy z mięsem i serem, przyprawiamy do smaku (jeśli ktoś próbuje surowego mięsa, ja nigdy więc sypię sól i pieprz na oko)
- z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut, aż zrobi się lekko miękka tak, że liście podczas zginania się nie złamią
- ostrożnie oddzielamy kolejne liście
- osuszamy i odkrawamy nożem wystający nerw liścia
- brzydkie liście układamy na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego
- na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady
9. wierzch gołąbków przykrywamy pozostałymi liśćmi, żeby nie spaliły się podczas pieczenia
10. w 0,5 l wrzątku rozrabiamy kostkę bulionu, a następnie dodajemy koncentrat
11. powstałym roztworem polewamy gołąbki
12. pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 h
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.