sobota, 8 września 2012

Dietetyczne pierogi ruskie z mąki żytniej

Idealne na sobotni obiad, ale jeżeli się zdecydujecie radzę zacząć robić już teraz  ;)


Składniki:
na ciasto:
na farsz:
  • 1 cebula
  • 400-500g sera chudego białego Emilka
  • sól, pieprz do smaku
na skwarki:
  • 100-200g szynki z indyka/kurczaka
  • jogurt naturalny do polania
Sposób przygotowania:
  1. Cebule kroimy w drobną kostkę lub mielimy w blenderze
  2. wrzucamy ją na teflonową rozgrzaną patelnie i smażymy, aż się zeszkli, ewentualnie dodajemy trochę wody, żeby się nie spaliła
  3. usmażoną cebulę dodajemy do sera i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
  4. ciasto na pierogi robimy tak jak w przepisie na pierogi ze śliwkami
  5. i lepimy ;)
  6. pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu 5-6 minut od wypłynięcia
  7. szynkę kroimy w kostkę i wrzucamy na teflonową patelnie, smażymy, aż się zbrązowi
  8. dolewamy odrobinę wody i wtedy wrzucamy na patelnie ugotowane pierogi, żeby trochę się podsmażyły
  9. gotowe pierogi podajemy ze skwarkami i jogurtem naturalnym

SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.