Ciecierzyca jest źródłem wielu odżywczych składników i witamin. Zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasów, dlatego śmiało może zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik. Potrawy z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Nic dodać nic ująć ;)
takie kotleciki podałam z mizerią
Składniki:
- 200g suchej ciecierzycy
- 3-4 łyżeczki dość ostrej musztardy (ja dałam węgierską)
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu
- 1 cebula
- szczypta soli, pieprzu
Sposób przygotowania:
- Ciecierzyce przed rozpoczęciem procesu gotowania należy dobrze wymoczyć. Przeciętnie ciecierzyca powinna stać zalana wodą od 10 do 12 godzin (najlepiej zostawić ją na noc). Następnie musimy ją odcedzić
- cieciorkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. W przybliżeniu zajmie to około 1,5 godziny. Aby pozbyć się zanieczyszczeń należy zmienić wodę w trakcie gotowania
- tak przygotowaną ciecierzycę traktujemy blenderem (należy zachować ostrożność, ja dostałam parę razy ciecierzycą w oko!;p)
- cebulę kroimy w kostkę i dusimy na teflonowej patelni z niewielką ilością wody, aż zmięknie
- do ciecierzycowej papki dodajemy cebulę i pozostałe składniki i wszystko mieszamy
- lepimy kotleciki
- smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni około 3 minuty na każdej stronie (pod przykryciem)
- świetnie też będą smakować z różnymi sosami, ponieważ są dość suche w środku
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.