czwartek, 20 września 2012

Kotlety z ciecierzycy

Ciecierzyca jest źródłem wielu odżywczych składników i witamin. Zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasów, dlatego śmiało może zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik. Potrawy z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

Nic dodać nic ująć ;)
takie kotleciki podałam z mizerią

Składniki:
  • 200g suchej ciecierzycy
  • 3-4 łyżeczki dość ostrej musztardy (ja dałam węgierską)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 cebula
  • szczypta soli, pieprzu
Sposób przygotowania:
  1. Ciecierzyce przed rozpoczęciem procesu gotowania należy dobrze wymoczyć. Przeciętnie ciecierzyca powinna stać zalana wodą od 10 do 12 godzin (najlepiej zostawić ją na noc). Następnie musimy ją odcedzić
  2. cieciorkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. W przybliżeniu zajmie to około 1,5 godziny. Aby pozbyć się zanieczyszczeń należy zmienić wodę w trakcie gotowania
  3. tak przygotowaną ciecierzycę traktujemy blenderem (należy zachować ostrożność, ja dostałam parę razy ciecierzycą w oko!;p)
  4. cebulę kroimy w kostkę i dusimy na teflonowej patelni z niewielką ilością wody, aż zmięknie
  5. do ciecierzycowej papki dodajemy cebulę i pozostałe składniki i wszystko mieszamy
  6. lepimy kotleciki
  7. smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni około 3 minuty na każdej stronie (pod przykryciem)
  8. świetnie też będą smakować z różnymi sosami, ponieważ są dość suche w środku
SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.