wtorek, 23 października 2012

Czekoladowa pianka

Kolejny eksperyment, mój placek niestety opadł, bo za szybko wyłączyłam piekarnik myśląc, że jest już dobry, jak się później okazało nie był i musiałam znów włączyć grzanie, ale tak to bywa z eksperymentami, tak czy inaczej to nie zmieniło jego smaku;) po nocy w lodówce spełnił dziś rolę drugiego śniadania/deseru ;)

Składniki:
  • 600g gęstego jogurtu (np. bardzo gęsty Bakoma)
  • 3 jajka
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • około 30 rozkruszonych tabletek (najlepiej spróbować)
Sposób przygotowania:
  1. Jogurt, żółtka, budyń, kakao, stewie miksujemy
  2. białka ubijamy na sztywną pijane ze szczyptą soli
  3. delikatnie mieszając dodajemy białka do masy czekoladowej
  4. wylewamy ciasto do blaszki pokrytej papierem do pieczenia (chyba że mamy silikonową)
  5. pieczemy minimum 60 minut w temperaturze 160 stopni
  6. pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a potem najlepiej jeszcze do lodówki

SMACZNEGO ! ! ! :)

4 komentarze:

  1. Oo, koniecznie muszę ją zrobić :d Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.