Dziś mam dzień typowo paprykowy, tak się obkupiłam wczoraj w paprykę, że dziś zrobiłam, zupę gulaszową, faszerowane papryki i leczo, to co zostanie pomrożę na gorsze czasy;p
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- puszka pomidorów (najlepiej już pokrojonych;) )
- 2 papryki (dałam zieloną i czerwoną)
- 0,5 cebuli
- 3 pieczarki
- przyprawy : sól, pieprz, czerwona papryka (słodka i ostra), kminek
- opcjonalnie kostka rosołowa
- 2 łyżeczki skrobi do zagęszczenia
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w kostkę
- gotujemy w litrze wody, aż będzie miękki (raz wymieniając wodę, żeby pozbyć się tych "farfoclów" co wypływają na wierzch od kurczaka)
- dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę, pokrojoną cebulę, plasterki pieczarek
- przyprawiamy ewentualnie dodając kostkę rosołową i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną
- rozpuszczamy skrobię w 1/4 szklanki zimnej wody i dodajemy do zupy mieszając
- przed podaniem możemy wrzucić kilka kostek sojowych jako grzanki ;)
SMACZNEGO ! ! !
Pyszna i dietetyczna,dzisiaj robię podobną ale z pulpetami:)zapraszam do siebie na placki z kaszy gryczanej wg.przepisu Okrasy.
OdpowiedzUsuńCześć.
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się Twoje przepisy :) Mam ciążową cukrzycę, więc często szperam na necie w poszukiwaniu przepisów pozbawionych niezdrowych węglowodanów prostych.
1) Mam prośbę-możesz pisać w przepisach na ile porcji podajesz składniki? Czasem widać, że na 1 osobę, ale zdarza się, że mam wątpliwości. Będę wdzięczna.
2) Możesz mi podać, od kogo w necie opłaca się kupić stewię? albo gdzie w Poznaniu? No i czy obojętnie jakiej jest ona firmy i w jakiej formie (tabletki/syrop/liście/proszek)?
Pozdrawiam
agnieszka.kaszuba2@wp.pl