wtorek, 9 października 2012

Zupa gulaszowa light

Dziś mam dzień typowo paprykowy, tak się obkupiłam wczoraj w paprykę, że dziś zrobiłam, zupę gulaszową, faszerowane papryki i leczo, to co zostanie pomrożę na gorsze czasy;p

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka pomidorów (najlepiej już pokrojonych;) )
  • 2 papryki (dałam zieloną i czerwoną)
  • 0,5 cebuli
  • 3 pieczarki
  • przyprawy : sól, pieprz, czerwona papryka (słodka i ostra), kminek
  • opcjonalnie kostka rosołowa
  • 2 łyżeczki skrobi do zagęszczenia 
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka kroimy w kostkę
  2. gotujemy w litrze wody, aż będzie miękki (raz wymieniając wodę, żeby pozbyć się tych "farfoclów" co wypływają na wierzch od kurczaka)
  3. dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę, pokrojoną cebulę, plasterki pieczarek
  4. przyprawiamy ewentualnie dodając kostkę rosołową i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną
  5. rozpuszczamy skrobię w 1/4 szklanki zimnej wody i dodajemy do zupy mieszając
  6. przed podaniem możemy wrzucić kilka kostek sojowych jako grzanki ;)

SMACZNEGO ! ! !

2 komentarze:

  1. Pyszna i dietetyczna,dzisiaj robię podobną ale z pulpetami:)zapraszam do siebie na placki z kaszy gryczanej wg.przepisu Okrasy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć.
    Bardzo podobają mi się Twoje przepisy :) Mam ciążową cukrzycę, więc często szperam na necie w poszukiwaniu przepisów pozbawionych niezdrowych węglowodanów prostych.

    1) Mam prośbę-możesz pisać w przepisach na ile porcji podajesz składniki? Czasem widać, że na 1 osobę, ale zdarza się, że mam wątpliwości. Będę wdzięczna.
    2) Możesz mi podać, od kogo w necie opłaca się kupić stewię? albo gdzie w Poznaniu? No i czy obojętnie jakiej jest ona firmy i w jakiej formie (tabletki/syrop/liście/proszek)?

    Pozdrawiam
    agnieszka.kaszuba2@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.