wtorek, 11 grudnia 2012

Kluski serowe z kaszką kukurydzianą

Za oknem w dalszym ciągu śnieg, ciekawe co nam przyniesie reszta tygodnia, w weekend planuję rundę po centrum handlowym, zdaję sobie sprawę co się tam będzie działo, już w zwykłe dni sklepy są przepełnione ludźmi, ale niestety wcześniej nie będę mieć czasu. Może macie jakieś ciekawe pomysły na prezenty np. dla mamy?;)
Poniżej przepis na kluseczki, które spełniły dziś rolę mojego śniadania, choć zawsze rano jestem głodna i potrafię zjeść wiele, porcja zdecydowanie jest za duża na jedną osobę, chyba raczej na 1,5 osoby ;)

Składniki:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej firmy Kupiec
  • 2 łyżki otrębów firmy Kupiec
  • 250 gram sera chudego białego
  • 1 łyżka stewii
  • cynamon, jogurt i miód do polania (jak kto lubi)
Sposób przygotowania:
  1. Ser dokładnie rozgniatamy widelcem
  2. dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
  3. lepimy w rękach kluski/ kulki (ciasto będzie się trochę kleić do rąk, ale powinno wam pójść bez problemu)
  4. delikatnie wrzucamy kluski do wrzącej , lekko osolonej wody
  5. wyciągamy kluski zaraz po wypłynięciu
  6. czekamy, aż lekko przestygną
  7. podajemy z dodatkami wg. gustu ;)

SMACZNEGO ! ! ! :)

11 komentarzy:

  1. Akurat mam wszystkie składniki, więc robię jutro albo jeszcze dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejny fajny przepis u Ciebie :) ciekawie brzmią te kluseczki, muszę je wypróbować jednego razu zamiast jakiś kopytek czy czegoś ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Zostałaś wytypowana do udziału w Liebster Blog :) Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetne kluseczki :) Z tej kaszy jeszcze nigdy nie próbowałam robić czegoś takiego.
    A łatwo się rozpadają, są delikatne? Jestem przewrażliwiona, bo nie mam talentu do tego typu rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są bardzo delikatne dlatego przy gotowaniu woda musi tylko lekko bulgotać, sama zawsze się boję że wyjdzie mi miazga, ostatnio jak próbowałam innych składników wszystko się rozpadło;/
      mam nadzieję że Ci wyjdą;)

      Usuń
  5. Bardzo podoba mi się ten przepis! Gotowane=lekkostrawne, bez mąki, a w smaku na pewno przepyszne! Przypominają mi z wyglądu leniwe:) Nie mam kaszki kukurydzianej, za to mam mąkę kukurydzianą, chyba można zastąpić,prawda?:)
    Agnieszka86

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że to bez różnicy czy mąka czy kaszka kukurydziana ;)

      Usuń
  6. zapisuję przepis! :) uwielbiam wszelkie kluseczki, a takie na słodko to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  7. wczoraj zrobiłam i są super! tylko że ja lekko modyfikuję :) 2 łyżki budyniu i 2 łyżki otrąb owsianych i jest ok ;)

    dzięki!

    nat

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbowałam i na stałe włączam do jadłospisu :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.