piątek, 8 lutego 2013

Sałatka z tofu

To moje pierwsze podejście do tofu, zostałam zainspirowana przez jedną z fanek mojego bloga (dzięki Iza;))
wcześniej nawet nie myślałam żeby wliczyć tofu do mojego jadłospisu (zapomniałam o jego istnieniu) 
jednak po takiej zachęcie jaką dostałam musiałam spróbować! ;)

Składniki:

  • kostka tofu - 125g (kupiłam w TESCO) za radą Izy wybrałam naturalne tofu (bez żadnej panierki) pokroiłam w kostkę i zamarynowałam je w łyżce oliwy, sporej ilości oregano, ziół prowansaldzkich, ostrej papryki, pieprzu ziołowego, soli i zostawiłam na noc w lodówce
  • garść kukurydzy z puszki (bez dodatku cukru)
  • 1 mała cebula
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek mrożonych brokuł (ja dałam około 8)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
  1. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozmrożą (ale nie rozgotują!)
  2. pomidory kroimy na pół
  3. cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny, miód i mieszamy
  4. tofu smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni
  5. kiedy tofu ładnie się zrumieni wyłączamy kuchenkę i od razu dodajmy na patelnie mieszankę z cebulą (wszytsko mieszamy)
  6. wrzucamy do miski wszystkie składniki

SMACZNEGO ! ! ! :)

4 komentarze:

  1. Chętnie zrobiłabym jeszcze jedno podejście do tofu, a może nawet i więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie tofu po prostu nie ma smaku i tyle ;) Ale smażonego w ten sposób nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie i oczywiście zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam się, że jako miłośniczka mięsa nigdy nie jadłam tofu, ale zawsze w sklepie mnie kusi :) Trzeba w końcu wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.