piątek, 22 marca 2013

Nietypowa mini szarlotka

Dziś czeka mnie sprzątanie, sprzątanie i sprzątanie. Tylko jakoś nie mogę się za nie zabrać;p
od dłuższego czasu mój jadłospis jest bogaty w jabłka, nie ma to związku z jakąś dietą, po prostu lubię jabłka ;) stąd moja śniadanko

Składniki (porcja):
  • 1 jabłko
  • 0,5-1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszki manny firmy Kupiec (dobrze byłoby użyć kaszki razowej, ja niestety nigdzie nie mogę takiej znaleźć)
Sposób przygotowania:
  1. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cynamonem
  2. na spód żaroodpornego naczynia wysypujemy 2 łyżki kaszki manny (wszystko zależy od wielkości naczynia, bo warstwa kaszki nie może być zbyt gruba)
  3. na kaszkę wykładamy jabłko, a następnie na wierzch wysypujemy 1 łyżkę kaszki
  4. jajko, jogurt, miód miksujemy
  5. powstałą mieszankę wylewamy na wierzch naszej szarlotki
  6. pieczemy w temp. 190 stopni przez około 20 minut

SMACZNEGO ! ! ! :)

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie jednoporcjowe wypieki, dzięki Wam, nie muszę sama eksperymentować, przepis mam gotowy i podany na tacy^^ dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię to dziś! Dziewczyno zajebiste! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ommm jednak nie :/ nie mam odpowiedniego naczynia... sit! A już chciałam... no ale w taki razie, Twój przepis wędruje na listę do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, no ja Cię po prostu kocham za te przepisy :D Konieczne muszę zrobić te szarlotke ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na trochę inna i zdrowszą szarlotkę ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. faktycznie nietypowa, ale za to genialna. konieczne do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam Twoje przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  9. ale to musiało być pyszniutkie:D

    OdpowiedzUsuń
  10. czy potrawy tego typu daloby sie zrobic w innym naczyniu? Np na zwyklej blaszce lub w silikonowej foremce? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że tak tylko zwykłą blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia ;)

      Usuń
  11. zrobiłam sobie w sobotę na obiad i... się zakochałam!!! TO JEST PYSZNE!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ta kaszka manna jest konieczna, bo takiej aktualnie nie posiadam :/ albo mozna czyms zastąpić? :D

    OdpowiedzUsuń
  13. właśnie robię, ale na płatkach owsianych.. na razie neibzyt to wygląda, bo jak wlałam miód + jogurt + jajko to wszystko wpłynęło w te płatki i jabłko, co jest pod spodem.. no dobra, wkładam do piekarnika, zobaczymy, czy pieczenie zmieni postać rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie taką zrobiłam ;] tylko mi nie urosła jak Tobie... i chyba mam za duże naczynie...
    Ale i tak była pyszna ;]
    Spróbuje zrobić taką ale zamiast jabłek dam banana ;D ciekawe co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie zrobiłam i prawie całe spałaszowałam! pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. moja trochę większa (bo dla dwojga) kończy się piec :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.