piątek, 9 sierpnia 2013

Zapiekanka z kurczakiem/indykiem i brukselką

W końcu weekend!! dziś w pracy miałam kryzys i myślałam w pewnej chwili, że zaraz walnę głową o biurko;p Kiedy w końcu dotarłam do domu w drodze z dworca zrobiłam zakupy i zabrałam się za pieczenie ;) Jutro rano będę degustować, jeśli ciasto się udało to niebawem możecie spodziewać się przepisu ;) 
Zapiekankę na którą podaję przepis robiłam już jakiś czas temu jak jeszcze pławiłam się w błogim lenistwie ;) zostawiłam go na zapas, kiedy nie będę miała czasu na wymyślanie czegoś nowego i właśnie nadeszła ta chwila, bo w tym tygodniu nie jadłam nic specjalnego. Z uwagi, że przygotowałam tą zapiekankę w polowych warunkach bez dostępu do piekarnika, skorzystałam z mikrofalówki, myślę, że ze spokojem możecie użyć piekarnika jednak nie mam pewności co do czasu jej pieczenia, będziecie musieli sami to zbadać ;)

Dwie spore porcje:
Ciasto

  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek otrębów
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • oregano
Farsz:
  • 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sporo świeżego oregano
  • sól, pieprz
  • 450g mrożonej brukselki brukselki
Sposób przygotowania:
  1. Mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smaży z niewielką ilością wody, co jakiś czas mieszając
  2. kiedy mięso nie będzie już surowe dodajemy koncentrat, sporą ilość świeżego oregano (listki) oraz sól i pieprz wg. smaku
  3. dusimy wszystko na małym ogniu, aż nadmiar sosu wyparuje
  4. brukselkę gotujemy w osolonej wodzie (ważne żeby się nie rozgotowała)
  5. mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto
  6. połowę ciasta wykładamy do pojemnika (nadającego się do użycia w mikrofalówce) lub też do naczynia żaroodpornego jeśli chcemy piec zapiekankę w piekarniku
  7. wstawiamy do mikrofalówki na około 1-2 minuty (ciasto musi się lekko podpiec)
  8. na wierzch ciasta wykładamy usmażone mięso, a następnie brukselkę
  9. wszystko pokrywamy resztą ciasta
  10. wstawiamy do mikrofali na około 5-10 minut (zależy od mocy mikrofalówki) natomiast jeśli chodzi o piekarnik musimy obserwować, aż ciasto się zetnie i ładnie zrumieni
SMACZNEGO ! ! ! :)
Padam z nóg, dobranoc!

7 komentarzy:

  1. Super przepis:) Coś podobnego chyba robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na zapiekankę :) Będę musiała sobie taką któregoś razu przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze zapiekanki z mikrofalówki :D Ale to bardzo inspirujące, na pewno przepis przyda się w przyszłości ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajowa zapiekanka! Wieki nie jadłam zapiekanek, bo to dla mnie takie jesienno-zimowe obiady, ale będę taką chciała zrobić:)
    Weekend, odpocznij od pracy, początki bywają trudne:*

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam brukselkę, fajny i prosty pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna zapiekanka, ale nie trawię brukselki :D

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.