piątek, 18 października 2013

Chleb wieloziarnisty

WoWoW ! :O
Dwa posty w jeden dzień!?!?
No nie może być! ;)

Wczoraj rozpoczęłam produkcję tego pysznego chlebka. Gdy wpadłam na przepis przeglądając blog Szybkie gotowanie po prostu wiedziałam, że muszę go zrobić. Składniki lekko zmodyfikowałam, bo nie wszystko miałam pod ręką. Jak na razie zbiera same pozytywne opinie ;)



Składniki (na małą keksówkę):
  • 140g nasion słonecznika
  • 110 g nasion siemienia lnianego
  • 50g orzechów włoskich
  • 145 g płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 1 łyżeczka mielonej soli morskiej 
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju z orzechów laskowych firmy Oleofarm (bądź innego oleju np. rzepakowego)
  • 1,5 szklanki letniej wody
Sposób przygotowania:
  1. Mieszamy w misce wszystkie suche składniki
  2. miód, olej i wodę również łączymy, a następnie dodajemy do suchych składników
  3. bardzo dokładnie mieszamy
  4. powstałą masę przekładamy do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia (staramy się ubić ciasto, żeby było ze sobą dość mocno zbite)
  5. odstawiamy na co najmniej 2 godziny (lub przez całą noc)
  6. pieczemy w temp. 175 stopni przez 20 minut
  7. następnie wyciągamy z formy i umieszczamy chleb do góry dnem bezpośrednio na ruszcie
  8. pieczemy przez kolejne 30-40 minut
  9. odstawiamy do wystygnięcia przed krojeniem na kilka godzin (w przeciwnym razie chleb będzie się rozpadał podczas krojenia). Należy kroić grube kromki bardzo ostrym nożem.
SMACZNEGO ! ! ! :)


Jedna z moich ulubionych piosenek Michael Jackson podczas której zawsze mam ciarki

8 komentarzy:

  1. Zamiast soli morskiej może być zwykła? Zamiast otrąb żytnich-pszenne?

    OdpowiedzUsuń
  2. Też go już robiłam :DD jest przepyszny!
    Jest fajny bo można go właśnie zrobić z wszystkiego co ma się pod ręką i nie potrzebuje żadnych drożdży, nie ma strachu czy sie upiecze czy nie, czy wyrośnie itd. :) to troszkę bomba kaloryczna ale przynajmniej zdrowa ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie się zmobilizować i zrobić :>

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawie wygląda, nie słyszałam jeszcze o takim ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis dodaje do ulubionych i na pewno go wykorzystam:) Chleb wyglada idealnie i już sobie wyobrażam jak musiał pachnieć i smakować:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.